Statele Unite au încercat să împiedice eliminarea de către forțele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov, șeful de stat major al armatei ruse, relatează New York Times, citat de Le Monde.

Serviciile de informații americane, care au aflat de intenția lui de a se duce pe linia frontului la sfârșitul lui aprilie, nu au comunicat informația Kievului. Deplasarea lui a fost până la urmă descoperită de serviciul de informații ucrainean, care a planificat o lovitură, având grijă să avertizeze Washingtonul despre ea.

Americanii, temându-se de o agravare a conflictului în caz de eliminare a numărului 1 al armatei ruse, au vrut să-i împiedice pe ucraineni să-l țintească pe general. "Le-am spus să nu o facă", a declarat un oficial american pentru New York Times. Dar operațiunea era deja declanșată și lovitura a ucis vreo zece ruși, nu și pe șeful statului major. De atunci, vizitele șefilor militari ruși au fost mult reduse.

Din primele zile ale "operațiunii militare speciale", Ucraina a căutat să-i elimine pe generalii ruși. Un membru al cercului restrâns al președintelui Zelenski a declarat pentru Wall Street Journal că Ucraina dispune de o echipă de informații militare dedicată țintirii ofițerilor ruși. Aceștia, stând adesea în proximitatea antenelor radar, ar fi relativ ușor de reperat. Ucrainenii îi țintesc atunci cu o rachetă antitanc sau o dronă.

Patru morți din cei 14 anunțați de Kiev au fost confirmați de Moscova. Spre comparație, armata americană a pierdut doi generali în timpul războiului din Coreea, care a durat trei ani. "Un ofițer superior personifică forțele armate" explică pentru Le Figaro Joseph Henrotin (redactorul șef al revistei Défense & Sécurité internationale, specialist în chestiuni de apărare). "Să-l capturezi sau să-l ucizi este perceput ca o victorie".

sursa: RADOR