Ministrul nicaraguan al afacerilor externe, Denis Moncada, a notificat-o miercuri despre expulzarea sa pe ambasadoarea Uniunii Europene la Managua, Bettina Muscheidt, s-a aflat dintr-o sursă diplomatică, informează La Libre Belgique.

Dna Muscheidt, care și-a preluat postul la Managua în octombrie 2021, a fost convocată la Ministerul nicaraguan al Afacerilor Externe unde notificarea privind expulzarea sa i-a fost citită de dl Moncada, potrivit aceleiași surse.

Potrivit postului (televiziune, n. trad.) "100% Noticias", Ministerul nicaraguan al Afacerilor Externe "informase sediul Uniunii Europene (la Bruxelles) că ambasadoarea sa este declarată persona non grata" la Managua.

Potrivit postului, declarația reprezentantului Uniunii Europene, luni, în fața Consiliului pentru drepturile omului la Geneva cerând guvernului nicaraguan să "reinstaureze" democrația a provocat furie la Managua. Nu a fost comunicată totuși nicio notificare oficială deocamdată, a arătat sursa diplomatică. Potrivit "100% Noticias", guvernul nicaraguan și-a motivat decizia prin "ingerință și nerespectarea suveranității naționale" de către Uniunea Europeană.

Autoritățile nicaraguene nu confirmaseră încă public informația la jumătea după-amiezii.

Expulzarea ambasadoarei Uniunii Europene are loc la șapte luni după cea a nunțiului apostolic Waldemar Sommertag. Vaticanul și-a exprimat "nedumerirea". UE și Statele Unite au impus de patru ani numeroase sancțiuni pentru Nicaragua și pentru personalități ale regimului, invocând încălcări ale drepturilor omului.

UE a cerut, în plus, eliberarea a peste 200 de opozanți încarcerați, dintre care șapte candidați la alegerile prezidențiale din noiembrie 2021. Daniel Ortega a fost atunci reales pentru un al patrulea mandat consecutiv, în lipsa unor adversari importanți, aceștia fiind arestați sau constrânși să se exileze.

Sursa: RADOR