Premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Donald Tusk în marja reuniunii ONU de la New York, dar discuțiile nu par să fi dus la un progres semnificativ în negocierile pe tema Brexit.

Potrivit guvernului britanic, premierul Boris Johnson i-a transmis lui Tusk că este nevoie dinamism și flexibilitate din partea Uniunii Europene dacă se dorește să se ajungă la un acord în privința Brexit, transmite Reuters.

Cei doi au discutat despre negocierile dintre Marea Britanie și UE în găsirea unei alternative la clauza de backstop prin care se dorește evitarea unei granițe dure între provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda.

„Prim-ministrul a subliniat că pentru a asigura o înțelegere va trebui să vedem dinamism și flexibilitate din partea UE”a spus un purtător de cuvânt al executivului britanic.

De cealaltă parte, Tusk a fost mult mai sec, într-un mesaj postat pe Twitter: „Nici progres. Nici criză. Nu mai e timp de pierdut”.

Cei doi oficiali au discutat despre ideile propuse de Londra pentru a înlocui mecanimsul de backstop respins de parlamentarii britanici. Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a spus luni că documentele propuse de britanici nu oferă „nicio bază pentru o înțelegere”, adăugând că este dificil de estimat cum s-ar putea ajunge la o soluție juridică ce ar putea să îndeplinească obiectivele mecanismului backstop. Acesta are drept scop evitarea reapariției unei frontiere fizice între Republica Irlanda (parte a UE) și Irlanda de Nord (parte a Marii Britanii) după perioada de tranziție post-Brexit.