Nu există nicio alternativă la victoria Ucrainei, Kievul continuă lupta împotriva forțelor ruse, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, la Conferința pentru Securitate de la München.

"Nu există nicio alternativă la victoria Ucrainei (...), nicio alternativă la Ucraina în UE, nicio alternativă la Ucraina în NATO”, a spus Zelenski, adresându-se reuniunii pentru securitate la care participă politicieni de top, oficiali din cadrul serviciilor de securitate și diplomați din întreaga lume, relatează EURACTIV.

"Nu este vorba doar despre Ucraina”, a spus Zelenski, comparând războiul cu Rusia cu lupta mitică dintre David și Goliat.

"Ideea este că Goliat trebuie să piardă și nu există nicio alternativă la asta", a spus el. Referindu-se la sprijinul militar occidental acordat Ucrainei, el a adăugat: "Sunt recunoscător oricui îi dă o praștie ucraineanului David".

Conferința din acest an este prima de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape un an, pe 24 februarie 2022.

Aproximativ 40 de șefi de stat și de guvern, precum și politicieni și experți în securitate din aproape 100 de țări, inclusiv Statele Unite, Europa și China, sunt așteptați să participe la forumul de securitate care se desfășoară pe parcursul a trei zile.

Pentru prima dată în două decenii, organizatorii conferinței nu au invitat oficiali ruși.

În discursul său, președintele Ucrainei i-a și criticat pe aliați pentru încetineala lor față de acțiunile Rusiei după ce a anexat Crimeea în 2014 și pentru eșecul de a sprijini Ucraina în anii care au precedat izbucnirea războiului.

Zelenski le-a cerut aliaților occidentali ai Ucrainei să-și accelereze livrările de arme, pe fondul temerilor că o nouă ofensivă rusă va începe, posibil cu scopul de a captura orașul Bahmut până în aprilie.

Kievul a făcut, în ultimele săptămâni, apel în mod repetat către Occident să adauge avioane de luptă pe listele de livrare, dar nicio țară nu s-a angajat public să le furnizeze.

"Trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză – viteza acordurilor noastre, rapiditatea livrării noastre (...), rapiditatea deciziilor pentru a limita potențialul rusesc”, a spus Zelenski.

"Nu există nicio alternativă la viteză, deoarece este viteza de care depinde viața”, a adăugat el.

"Fără tabuuri în privința armelor"

Anterior, vineri dimineață, când la Kiev a sosit prim-ministrul olandez Mark Rutte, Zelenski a spus că nu ar trebui să existe "tabu-uri" cu privire la furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

Zelenski a spus că Kievul a avut o "înțelegere comună" cu Olanda în această chestiune.

"Nu ar trebui să existe niciun tabu cu privire la furnizarea și sprijinirea de arme pentru armata noastră, pentru Ucraina, pentru că ne sprijină și protejează suveranitatea noastră”, a spus el.