Respingând dominația primelor două formațiuni politice, Noua Democrație și SYRIZA, partidul NIKI (Victorie) s-a prezentat în alegerile de duminică drept soluția "antisistem" ce are în vizor desființarea dominației partidelor.

Una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor de duminică din Grecia a fost ca un partid despre care unii au auzit abia ieri să ajungă la un pas de a intra în Parlament, scrie Dikaiologitika.

Având drept "stindard" credința ortodoxă, valorile elenismului și susținerea familiei, partidul NIKI a reușit să fie o prezență puternică mai ales în nordul Greciei, unde a strâns procente de peste 5% în mai multe regiuni.

Mișcarea Patriotică Democratică sub emblema NIKI a fost înființată la Salonic, la data de 17 iunie 2019, iar scopul ei declarat este acela "de a-i uni pe toți grecii, care sunt mânați de o atitudine patriotică și ortodoxă pentru a apăra idealurile de libertate și independență ale întregului neam și valorile credinței creștin-ortodoxe".

Criza sanitară din timpul pandemiei și vaccinul obligatoriu în combinație cu combaterea Acordului de la Prespa și a drepturilor LGBTQI, dar și susținerea extinderii apelor teritoriale ale Greciei la 12 mile marine în Marea Egee sunt doar câteva dintre problemele care joacă un rol de seamă pe agenda unui partid care încearcă să câștige voturile electoratului de extremă dreaptă după interzicerea partidului lui Ilias Kasidiaris, fost deputat al formațiunii neonaziste Zorii Aurii.

Pozițiile-cheie ale programului partidului sunt:

- Abrogarea Acordului "trădător" de la Prespa (prin care Grecia a acceptat ca fosta republică iugoslavă a Macedoniei să folosească termenul de Macedonia în denumirea sa oficială alături de indicația geografică de Nord pentru a o diferenția de provincia grecească Macedonia - n.trad) 

- Manuale noi de limba greacă, istorie și religie

- Desființarea "așa-zisei" educații sexuale

- Un nou statut de rezidenți strămutați în locul dobândirii cetățeniei grecești de către imigranți și refugiați

- Separația stat - partide ("Partidele dăunează grav Greciei")

- Recompensarea economică și morală a familiilor cu mulți copii (NIKI condamnă avorturile, intervențiile pentru schimbarea de sex și "perturbarea" rolurilor tradiționale în familie). 

Cine este liderul partidului, Dimitris Natsios, filologul "telestar" care luptă împotriva cărților școlare "periculoase"?

Potrivit cv-ului prezentat pe site-ul partidului, Natsios s-a născut în 1965, provine dintr-o familie numeroasă și este, la rândul lui, tatăl a trei copii. Este absolvent al Academiei de Pedagogie și al Școlii Teologice din cadrul Universității Aristotel din Salonic. Este cadru didactic și se declară "dascăl combatant în școlile din Ciclade și Kilkis". A scris 12 cărți pe teme legate în special de educație și de 12 ani prezintă o emisiune de dezbateri la posturi locale de televiziune din Salonic.

"Cu o înflăcărare neostoită și o dragoste neîntinată pentru nestematele Neamului nostru și viitorul copiilor noștri, el a luat la pas fiecare colț al Greciei pentru a susține peste 350 de discursuri, atingând și trezind multe suflete pe probleme de Credință și Țară. El luptă cu înverșunare împotriva cărților școlare periculoase de Limbă, de Istorie și de Religie, precum și împotriva așa-zisei educații sexuale", se mai arată în prezentarea făcută lui Dimitris Natsios pe site-ul partidului Niki.

Pe listele de candidați ale noului partid s-a aflat și o nepoată a Sfântului Paisie, Maria Eznepidou - o știre care în mod incontestabil a conferit o mare vizibilitate noului partid în rândul unui "public" special. În circumscripția în care a candidat, Eznepidou a obținut 1.281 de voturi.

Sursa: RADOR