Influentul secretar al Consiliului de Securitate, apărător al unui conflict pe termen lung care să epuizeze Ucraina și Occidentul, împărtășește temeri și prejudecăți cu Putin, scrie El Periodico.

Când vine vorba despre declarații amenințătoare, el este paradigma în rândul consilierilor lui Vladimir Putin. Moara de zvonuri îl prezintă ca înlocuitor în cazul în care i se întâmplă ceva liderului de la Kremlin. Desele sale interviuri sunt pline de denunțuri ale conspirațiilor puse la cale de Occident. Acesta este Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate, cel mai apropiat colaborator al președintelui rus și supranumit șoimul șoimilor.

Când acest bărbat înalt, cu părul cărunt, deschide gura, este pentru a da avertismente sau pentru a-și delegitima brutal adversarii. "Nu avem termene limită; nazismul (în Ucraina) trebuie eliminat 100% sau se va ridica din nou", a promis el, la trei luni după invazia rusă, dând de înțeles că Moscova încă aspiră la căderea lui Volodimir Zelenski.

Politicile Occidentului și Kievului vor duce la "dezintegrarea Ucrainei în mai multe state", a subliniat el mai târziu, ștergând praful de pe vechile planuri pe care se presupune că le are Kremlinul pentru a fragmenta statul vecin.

Occidentul și Kievul sunt la originea perversiunilor precum "vânzarea de orfani" sau promovarea "comerțului cu organe" aparținând "celor mai vulnerabile segmente ale populației Ucrainei" și extirpate în "mod clandestin", subliniază acest om care se proclamă un credincios al bisericii ortodoxe.

Cel mai recent avertisment al său a declanșat alarme în NATO în fața posibilității declanșării unei escalade care ar putea duce la un al treilea război mondial. "Rusia va răspunde acestor acte ostile", a avertizat el, referindu-se la limitările impuse de Lituania asupra tranzitului mărfurilor din Kaliningrad către teritoriul rus. Măsurile "vor avea o influență negativă asupra populației", a promis el.

Dar cine este Patrușev? Unde se situează ideologic? Și mai presus de toate: ce relație are cu Putin?

Potrivit lui Andrei Soldatov, jurnalist de investigație și autor al mai multor cărți despre serviciile secrete rusești precum "Rețeaua Roșie" sau "Compatrioții", secretarul Consiliului de Securitate este, din întregul mediu al liderului Kremlinului, cea mai apropiată persoană în ceea ce privește viziunea asupra lumii. "Patrușev și Putin sunt făcuți din același aluat și împărtășesc aceleași temeri și prejudecăți", spune el.

Acest punct de vedere este împărtășit de Filipo Kovacevic, profesor adjunct la Universitatea din San Francisco și autorul cărții "Al doilea cel mai puternic om din Rusia", un profil amplu al personajului. Cei doi "sunt pe aceeași pagină ideologic", scrie el într-un email. Și, deși în trecut "Putin părea a fi mai moderat", aceasta a fost doar "o reprezentație destinată publicului intern și internațional". Acum "au căzut măștile", conchide el.

Patrușev a devenit un fel de cârjă pentru Putin care, atunci când are nevoie de "un oarecare sprijin ideologic, este bucuros să-i facă pe plac", spune Soldatov. Iar ipoteza că el este cel care îl înlocuiește ca președinte i se pare perfect plauzibilă lui Kovacevic. "Putin a fost o creatură a lui Patrușev și a conducerii KGB nereconstruite - dacă se întâmplă ceva, el este cel mai probabil înlocuitorul său", avansează el.

Numele lui Patrușev va fi mereu legat de cele mai controversate momente ale mandatului lui Putin, în special de valul de atacuri care a zguduit Rusia în 1999, când era încă prim-ministru și care i-a permis să declanșeze al doilea război în Cecenia, catapultându-l la Kremlin. Oponenții precum asasinatul Aleksandr Litvinenko au acuzat FSB că a orchestrat atacurile pentru a genera o reacție publică favorabilă reluării ostilităților.

După patru explozii la rând în clădiri din Moscova și alte orașe care au provocat trei sute de morți, pe 22 septembrie, la Riazan, la 200 de kilometri de capitală, un vecin a văzut persoane necunoscute coborând dintr-o mașină cu număr de înmatriculare în marele oraș acoperit cu hârtie care puneau niște saci suspecți în subsolul blocului său.

La sosirea poliției, au descoperit pungi de pulbere albă care ulterior s-au dovedit a fi explozivi, atașate la un detonator, în cele din urmă dezamorsat. Zona a fost izolată și 30.000 de locuitori au petrecut noaptea în aer liber. Cei trei suspecți au fost arestați, dar eliberați imediat după ce s-a constatat că aparțin FSB. Și, în cele din urmă, Patrușev, pe atunci directorul serviciului secret, a intrat în scenă, declarând că totul a fost un "exercițiu de securitate" menit să testeze răspunsul cetățenilor.

Cu acest trecut îngrijorător, mulți speculează că tandemul Patrușev-Putin ar putea ajunge să conceapă războiul ucrainean ca pe o problemă existențială, unde este în joc însăși supraviețuirea lor.Cercetătorul Soldatov identifică și această nevoie: "Patrușev crede cu adevărat că acesta este un război existențial pentru Rusia și consideră că ambele țări sunt Rusia".

Sursa: RADOR