Președintele Rumen Radev face parte din grupul care a dat jos actualul guvern, susține lidera Partidului Socialist Bulgar (BSP), Cornelia Ninova, după ce partidul a restituit șefului statului al treilea mandat de formare a unui guvern.

"Nu a încetat să critice guvernul din prima zi, deși el a creat partidul principal din acesta. Împreună cu Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), "Există un Astfel de Popor" (ITN) și "Vâzrajdane" nu ne-au dat 100 de zile. Credem că el face parte din grupul care a răsturnat actualul guvern”, a subliniat Ninova, relatează Dnevnik.

Ea a enumerat înainte de asta cele patru partide, acuzându-le că, cu o iresponsabilitate cinică, au aruncat țara în haos din cauza deciziei de miercuri a Parlamentului de a nu introduce programul legislativ al BSP pe ordinea de zi pentru vot.

Tema haosului a fost prezentă în cuvintele lui Radev, în cadrul conversației din timpul restituirii efective a mandatului. El a declarat că această coaliție de guvernământ a lăsat moștenire guvernului interimar haosul din sectorul energetic.

"Nu acceptăm criticile președintelui la adresa BSP, că lăsăm un haos. Îi recomandăm să adreseze această critică către ITN și Slavi Trifonov, care l-au dat pe ministru din sector", a comentat Ninova. Ea a arătat că BSP a dat dovadă de cel mai înalt grad de responsabilitate și a tras un semnal de alarmă în Parlament cu privire la gravitatea problemei absenței unui președinte al Comisiei de Reglementare în Energie și Apă, dar nimeni nu a crezut-o. În schimb, s-a confruntat cu critici că va păstra mandatul, pentru a prelungi viața guvernului.

Ninova a alimentat tensiunile legate de președinte spunând că el se grăbește să ajungă la putere, întrucât a dat termen până la sfârșitul săptămânii pentru a se alege un nou președinte al Comisiei de Reglementare în Energie și Apă (CREA), după numirea declarată neconstituțională a lui Stanislav Todorov.

"Un nou președinte al CREA nu poate fi ales în două zile. Deputații ne-au informat că termenul necesar este până pe 12 august. Se merge spre revenirea lui Ivan Ivanov, ceea ce este discutabil din punct de vedere constituțional și sperăm că nu va duce la o altă anulare”, a spus Ninova.

Între timp, vicepreședintele grupului parlamentar al BSP, Filip Popov, a comentat la BNR că președintele a început să prefere guvernele interimare. El a adăugat că Radev pare să fie complice în organizarea de alegeri anticipate, deoarece acțiunile sale de până acum au fost mai degrabă formale.

 Alte atacuri la adresa lui Radev

Lidera BSP, Ninova, a comentat că Radev nu a ridicat problema reprezentanților BSP în guvernul interimar. „Admit că va face la fel ca prima dată - va lua reprezentanți ai socialiștilor prin spatele nostru”, a atacat din nou Ninova, anunțând că deocamdată nu are informații despre miniștri de stânga, întrucât nimeni nu s-a adresat oficial partidului.

Până acum, Radev a numit doi reprezentanți ai BSP în guvernele sale interimare - Denița Zlateva ca viceprim-ministru în 2017 și Ianaki Stoilov ca ministru al justiției în 2021.

Ea a subliniat că BSP nu va fi responsabil pentru activitatea guvernului interimar și nu este îngrijorată de verificările din partea acestuia. Ea a rezumat că nu regretă că l-a susținut pe Rumen Radev pentru funcția de președinte, subliniind că el datorează ambele mandate, în principal primul, Partidului Socialist Bulgar.

Ca o problemă pentru BSP la viitoarele alegeri anticipate, ea a vorbit de votul la aparate, deoarece lipsa buletinelor de vot pe hârtie a dus la o prezență scăzută la vot, ceea ce, potrivit ei, este o responsabilitate pentru toate instituțiile. BSP a fost printre partidele care au votat „pentru” includerea modificărilor Codului Electoral pe ordinea de zi a Parlamentului, alături de GERB și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

La sfârșitul lunii iunie, doar decizia lui Krum Zarkov din partea stângii de a vota împotrivă a împiedicat întoarcerea votului pe hârtie.Cu toate acestea, Ninova a subliniat că partidul intră în alegeri cu fața curată, întrucât BSP a fost pilonul social al guvernului și în șase luni s-au direcționat 22 miliarde de leva în această sferă.

Sursa: RADOR