Poziția lui Vladimir Putin în fața Curții Penale Internaționale devine din ce în ce mai gravă.

Dacă în momentul de față liderul rus este căutat pentru deportarea minorilor ucraineni cărora li s-a dat ilegal naționalitatea rusă după care au fost dați spre adopție, acum, acuzațiile vizează crimele de război sistematice comise de forțele moscovite al căror comandant suprem este Putin, scrie publicația italiană Avvenire.

Săptămâna trecută, Procuratura Internațională și-a deschis biroul de la Kiev, cel mai mare din afara cartierului general olandez de la Haga. Iar pe masa anchetatorilor a ajuns actualizarea raportorilor speciali ONU.

''Volumul acuzațiilor credibile de tortură și alte acte inumane comise împotriva civililor și a prizonierilor de război de către autoritățile ruse nu pare să fi scăzut'', se arată în nota care anunță că până în martie 2024, dosarul va fi finalizat.

''Aceste acte grave nu par a fi nici întâmplătoare, nici accidentale – explică experții numiți de Națiunile Unite –, ci mai degrabă orchestrate ca parte a unei politici de stat de intimidare, insuflare de frică, pedepsire sau extorcare de informații și mărturisiri''.

Referirea la ''politica de stat'' vizează direct conducerea rusă care, în cazul unor noi mandate de arestare, nu va putea transfera responsabilitatea asupra liderilor militari.

''Am adunat – relatează experții – mărturii sfâșietoare care privesc aplicarea de încărcături electrice la urechi și organe genitale, bătăi de tot felul, execuții false sub amenințarea armei, simularea înecului, amenințări cu viol sau moarte și diverse «ceremonii» care aveau drept scop ridiculizarea și umilirea persoanelor, fără nicio distincție între civili și militari'', subliniază nota de la Geneva a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului.

''Civilii și soldații ucraineni repatriați au spus că au fost înghesuiți în pivnițe și celule, în condiții de aglomerație, și că au fost prost hrăniți. Mulți au raportat că au slăbit foarte mult, periclitându-și sănătatea''.

Reprezentanții Națiunilor Unite au avut ocazia să ''examineze procedurile și practicile de investigare și urmărire penală a infracțiunilor de tortură comise în contextul conflictului armat''.

Potrivit datelor guvernului de la Kiev, au fost inițiate proceduri penale pentru 103 mii presupuse crime de război.

''Cazurile confirmate – scriu „raportorii speciali” – nu pot fi considerate exhaustive din cauza inaccesibilității zonelor ocupate în prezent'' și a condițiilor de pe teren.

Perpetuarea conflictului provoacă ''pierderea unor dovezi cruciale din cauza deteriorării și trecerii timpului''. La aceasta se adaugă ''distrugerea deliberată a clădirilor judiciare''.

În plus, este necesară adaptarea ''sistemului de justiție penală, inclusiv din punct de vedere financiar, tehnic și resurse umane, pentru a putea judeca și urmări penal crimele internaționale, care necesită reforme legislative și procedurale''.

În raportul lor, inspectorii ONU au făcut și câteva observații în direcția Kievului. S-a remarcat ''că autoritățile ucrainene au făcut eforturi sincere pentru a-i trata cu respect cu prizonierii de război ruși. Prizonierii de război sunt găzduiți în barăci unde li se asigură paturi, îmbrăcăminte, articole de igienă și hrană''.

Unii soldați ruși capturați ''sunt folosiți la munci pentru care sunt plătiți și dispun de spații în aer liber'', inclusiv terenuri de fotbal, au acces la bibliotecă, la televiziune ''și s-au făcut eforturi pentru a introduce vegetația în diferite locuri de detenție''.

Soldații Moscovei, în așteptarea judecății sau în așteptarea de a fi schimbați cu prizonierii ucraineni, ''își pot practica religia. Există și o biserică; un imam îi vizitează prizonierii musulmani. Deținuții pot menține contactele cu familiile lor din Federația Rusă prin i-telefonie, un sistem special creat pentru a permite comunicațiile între linii''.

Deținuții sunt ''vizitați în mod regulat de Comitetul Internațional al Crucii Roșii'' căruia i-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul lor. Cu toate acestea, au fost colectate și informații ''cu privire la cazurile de abuz asupra soldaților ruși în timpul capturii și transferului'', situații care s-ar fi verificat imediat după capturarea lor și înainte de intrarea în centrele de detenție din Ucraina. ''Acest fel de plângeri  trebuie examinate amănunțit'', precizează nota ONU.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA