Un deputat rus menționează posibilitatea unui atac nuclear față de Marea Britanie, iar o prezentatoare TV își exprimă regretul că Rusia nu a pus în aplicare acest plan cu ocazia funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, scrie La Libre Belgique.

De mai multe săptămâni, Rusia cunoaște eșecuri în cadrul "operațiunii sale speciale" în Ucraina. Dar Kremlinul nu și-a spus încă ultimul cuvânt. În timp ce forțele lui Zelenski câștigă teren, autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina au anunțat marți ținerea de urgență de "referendumuri" de anexare de către Rusia.

Vladimir Putin a deschis de asemenea calea spre o escaladare majoră în conflictul din Ucraina, într-o alocuțiune televizată miercuri dimineața. Șeful statului a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, acuzând Occidentul că vrea "să distrugă" țara sa. "Rusia este gata să utilizeze toate mijloacele sale pentru a se 'proteja'", a afirmat el, menționând și recurgerea la arma nucleară.

Președintele Putin nu este singurul care își înăsprește retorica. Într-o emisiune a televiziunii de stat ruse, un membru al Parlamentului a menționat fără echivoc posibilitatea unui atac împotriva unor țări europene, ca răspuns la avertismentul președintelui american, Joe Biden, privind utilizarea de arme de distrugere în masa în Ucraina. "De ce am face un atac nuclear contra Ucrainei? Ar trebui să putem locui acolo mai târziu", a explicat Andrei Guruliov. "Sunt multe alte ținte, e suficient să te gândești la Ramstein (baza forțelor aeriene americane situată în Germania, n. red.)".

Deputatul s-a răzgândit apoi, estimând că "asta poate aștepta". "De ce să bombardăm Germania când există și Marea Britanie, sursa tuturor relelor?", s-a întrebat el.

Prezentatoarea Olga Skabeieva a continuat în sensul lui Guruliov. "Ar fi trebuit s-o facem luni, la funeraliile reginei Elisbeta a II-a", a spus ea sec. "Toate persoanele importante erau acolo".

Sursa: RADOR