Conflictul diplomatic între cele două state, cauzat de otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie, a continuat și luni cu noi replici între oficialii britanici și ruși.

„Dezmințirile Rusiei sunt din ce în ce mai absurde”, a declarat ministrul de Externe britanic Boris Johnson la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE), informează AFP, citată de Agerpres.

Boris Johnson a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Londra dispune de "dovezi că Rusia nu numai că a căutat să dezvolte agenți neurotoxici pentru asasinate în ultimii zece ani, dar a și făcut stocuri de această substanță mortală denumită "Noviciok" cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal în sud-vestul Marii Britanii.

De partea cealaltă, Moscova a cerut Londrei să vină cu dovezi în sprijinul afirmațiilor că Rusia s-a aflat în spatele otrăvirii unui fost spion și a fiicei sale în Marea Britanie sau să prezinte scuze, „mai devreme sau mai târziu”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat într-o conferință de presă că alegațiile britanice sunt „dificil de explicat, nefondate și defăimătoare”.

„Mai devreme sau mai târziu, (Londra) va trebui să răspundă la aceste acuzații nefondate: fie să aducă dovezi, fie să prezinte scuze”, a spus Peskov.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din orașul Salisbury, în sud-vestul Angliei. Londra susține că cei doi au fost otrăviți cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenți 'Noviciok', dezvoltat de Rusia.