Doi miniștri au demisionat miercuri din Guvernul de la Londra, după ce marți și-au anunțat plecarea ministrul sănătății și ministrul de finanțe.

Ministrul familiei, Will Quince, și-a anunțat astăzi demisia după ce a transmis cu ”bună credință” în presă informații care ulterior "s-au dovedit inexacte". Aceste informații i-au fost furnizate de cancelaria premierului Boris Johnson.

Laura Trott a renunțat la funcția de asistentă a ministrului transporturilor, precizând că s-a "pierdut" încrederea.

Ieri, au demisionat miniștrii finanțelor și sănătății, Rishi Sunak, respectiv, Sajid Javid.

Sajid Javid a explicat că și-a pierdut încrederea în premier după o serie de scandaluri care au afectat imaginea guvernului.

Demisiile vin după un nou scandal în care e implicat Cabinetul Johnson prin demisia lui Chris Pincher, însărcinat cu disciplina parlamentară a deputaților conservatori, acuzat că a atins necorespunzător câțiva bărbați. Pincher a fost nevoit să demisioneze din funcție, dar a rămas deputat.

Boris Johnson a susținut inițial că nu era la curent cu acuzații mai vechi împotriva lui Pincher, dar s-a aflat că premierul știa de aceste lucruri încă din 2019.

În urma acestor dezvăluiri, Boris Johnson a declarat marți că numirea lui Pincher a fost o eroare și a prezentat scuze.

Luna trecută, Boris Johnson a supraviețuit la mică diferență unui vot de neîncredere al deputaților conservatori, care au votat în procent de peste 40% împotriva sa.

Presa britanică se așteaptă ca premierul Boris Johnson să piardă atât conducerea guvernului de la Londra, cât și a Partidului Conservator. 

"Sfârșitul jocului", scrie The Times pe prima pagină, în timp ce fostul ministru pentru Brexit, lordul David Frost, susține în The Telegraph că Johnson ar trebui să demisioneze, în caz contrar riscând "să tragă după el partidul și guvernul".

Regulile Partidului Conservator nu permit demiterea premierului, iar mai mulți miniștri au anunțat că-l susțin în continuare pe Johnson, inclusiv șefa diplomației, Liz Truss, considerată o potențială candidată la conducerea formațiunii, notează BBC Online.

Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări miercuri că dorește să ''continue'' în acest post: ''Datoria unui prim-ministru în vremuri dificile, în circumstanțele în care i s-a dat un mandat colosal (la alegerile din 2019), este să continue și asta este ceea ce voi face”.