Explozii au zguduit marți un depozit de muniții și au perturbat mersul trenurilor în Crimeea. E cel mai recent incident de acest fel din regiunea anexată ilegal și pe care Moscova o folosește ca linie de aprovizionare pentru războiul din Ucraina.

Kievul i-a tachinat pe ruși, sugerând o implicare care, dacă este adevărată, ar putea demonstra capacitateq de a lovi mai adânc în teritoriul Rusiei, schimbând potențial dinamica conflictului, notează Reuters.

Numind incidentul „un sabotaj”, Moscova a confirmat că două persoane au fost rănite, traficul feroviar a fost oprit și aproximativ 2.000 de persoane dintr-un sat din apropiere au fost evacuate.

În Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, se află baza Flotei Rusiei de la Marea Neagră și o populară destinație de vacanță.

Săptămâna trecută, explozii la o altă bază aeriană militară de pe coasta de vest a Crimeei au provocat pagube mari și au distrus mai multe avioane de război rusești.


În incidentul de marți, o substație de electricitate a luat foc în apropierea orașului Dzhankoi din nordul Crimeei, potrivit imaginilor de la televiziunea de stat rusă. În imagini se vedea explozii, despre care autoritățile ruse au susținut că provin de la detonarea de muniție.

Agenția rusă de presă RIA a declarat că șapte trenuri de pasageri au fost întârziate și că traficul feroviar pe o parte a liniei din nordul Crimeei a fost suspendat. Acest lucru ar putea perturba capacitatea de a sprijini trupele din Ucraina cu echipamente militare.

Ucraina nu a confirmat sau negat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, deși oficialii săi au aplaudat în mod deschis incidentele în zone care, până săptămâna trecută, păreau în siguranță.

Operațiunea ”demilitarizare”

După exploziile de astăzi, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak și șeful de cabinet Andrii Iermak s-au bucurat amândoi pe rețelele de socializare de „demilitarizare”: o ironie la adresa Rusiei care folosește această expresie, printre altele, pentru a-și justifica invazia.

”Operațiunea de «demilitarizare» în stilul precis al Forțelor Armate ale Ucrainei va continua până la dezocuparea completă a teritoriilor Ucrainei”, a scris Iermak pe Telegram.

Într-un alt incident de marți, nori de fum au fost văzuți la o bază aeriană militară rusă din apropierea localității Hvardiiske din centrul Crimeei, potrivit ziarului rus Kommersant.

Kievul urmărește să distrugă liniile de aprovizionare rusești înainte de un contraatac ucrainean planificat, notează Reuters.

Bazele rusești din Crimeea se află în afara razei rachetelor pe care țările occidentale recunosc că le-au dat Ucrainei. 

++++

Melitopol - Familiile militarilor ruși, evacuate din oraș

Primarul pro-ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, susține că familiile militarilor ruși au început să fie evacuate din oraș, scrie Ukrainska Pravda. "După munca activă de săptămâna trecută a Forțelor Armate ale Ucrainei, militarii ruși au început să-și scoată familiile din Melitopol. Vedem foarte bine acest lucru", a scris Fedorov pe Telegram. Totodată, primarul a confirmat că, după bombardarea de către ucraineni a mai multor poduri din regiunea Herson, "conducerea" locală a ocupanților a început să se retragă la Melitopol.

Între timp, ocupanții ruși au intensificat verificările pe care le fac pe la casele oamenilor în căutarea sabotorilor. Primarul mai susține că rușii au recurs inclusiv la o "filtrare în masă" a populației din Melitopol, oamenii fiind interogați chiar și pe stradă.

Pe 9 august, Administrația Regională de Stat Herson a raportat că familiile militarilor ruși au început să fie scoase din Hersonul ocupat, după o nouă lovitură a Forțelor Armate ale Ucrainei asupra podului strategic "Antonibski". Pe 12 august, un consilier al primarului din Mariupol a raportat că familiile militarilor ruși au fost evacuate din zona de coastă a orașului ocupat Mariupol, după o serie de explozii la un aerodrom din Crimeea. (Sursa: RADOR)

++++

Armata Ucrainei a distrus un turn de comunicații aflat pe teritoriul Rusiei, folosind o dronă kamikaze

Armata ucraineană a distrus un turn de comunicații aflat pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit postului de știri militare "Armia FM", preluat de RBC, forțele ucrainene au lansat o lovitură de înaltă precizie folosind o dronă kamikaze.

Într-un mesaj postat pe contul de Twitter "Armia FM", se menționează că "o dronă kamikaze a lovit un turn de comunicații rusesc lângă granița cu Ucraina, fiind bombardată partea de jos a antenei".

În urma atacului, structura s-a prăbușit la pământ. Locația exactă a turnului este necunoscută. Cel mai probabil, ar putea fi vorba despre regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. (Sursa: RADOR)