16 persoane au fost reținute de poliție, însă printre acestea nu se găsește Salah Abdeslam, a anunțat Parchetul, într-o conferință excepțională, ținută la miezul nopții de duminică spre luni. Alerta de securitate rămâne la nivelul maxim, patru.

UPDATE 01:35 Conferință de presă excepțională a Parchetului federal și a Poliției din Belgia

Salah Abdeslam nu a fost găsit. 16 persoane au fost reținute. Nu pot fi divulgate date despre identitatea acestora. Nu au fost găsite nici arme, nici explozibil.

19 percheziții au fost efectuate în zone din Bruxelles (Molenbeek, Forest, Anderlecht, Jette, Woluwé-St-Lambert, Schaerbeek) și, de asemenea, au fost efectuate percheziții la aeroportul Charleroi. O mașină a intrat în coliziune cu vehiculele poliției, șoferul, rănit, a fost reținut, însă nu se știe dacă acesta are legătură cu operațiunile urmărite.

 

UPDATE 00:54
Puțin după ora miezul nopții, centrul de criză din Belgia a anunțat că toate operațiunile au fost încheiate. O conferință de presă este anunțată pentru ora 00:30, ora Belgiei, potrivit RTBF. OCAM menține însă nivelul de alertă maxim, de grad 4, și măsurile prevăzute pentru luni (școlile și universitățile rămân închise, cetățenilor li se cere să evite locurile aglomerate). Centrul de criză a mulțumit tuturor că au păstrat tăcerea pe rețelele sociale pentru a nu deconspira acțiunile secrete. Pe Twitter, cetățenii s-au mobilizat și nu au postat nici un fel de informații despre operațiuni, postând, în schimb poze cu pisici (''keep calm and tweet a cat" detalii aici).

UPDATE 00:47 Sediul NATO din Bruxelles va fi deschis luni, anunță Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianței Nord Atlantice. Și Comisia Europeană a anunțat că activitatea se va desfășura normal, dar cu forțe de securitate sporite. Sunt posibile și lucrul prin teleconferință.

Școli și universități rămân închise și luni, la Bruxelles. Cetățenii orașului sunt sfătuiți să evite locuri aglomerate precum gări și aeroporturi. Guvernul belgian se teme de atentate precum cele din Paris și a decis ca alerta maximă antiteroristă să fie menținută.

Premierul belgian a declarat după o ședință a cabinetului său de securitate că există indicii concrete despre posibilitatea derulării unor atentate teroriste. Mai exact, Charles Michel a precizat că există pericolul ca „mai mulți teroriști să lovească cu arme și explozibili în mai multe locuri simultan”. 

Premierul a mai spus că amenințarea este „serioasă” și „iminentă”. 

Nouă operațiune antiteroristă lansată la Bruxelles

Forțele de securitate au închis centrul orașului, creând un cordon de securitate în jurul Rue du Midi. Grand Place din Bruxelles este inaccesibil în acest moment. 

Conform postului belgian RTBF, poliția ar fi activă și în cartierul Etterbeek. Sute de polițiști patrulează la est de centrul orașului. Martori relatează și că deasupra orașului zboară elicoptere. 

Poliția federală belgiană a rugat publicul să nu relateze detalii despre operațiune pe social media din rațiuni de securitate. Locuitorii din zonă au fost rugați să stea în casele lor.

Inamicul public nr. 1

Forțele belgiene de securitate afirmă că sunt în căutarea mai multor suspecți, dar ținta cea mai importantă este în mod clar Salah Abdeslam, identificat, deocamdată, drept unul dintre organizatorii atentatului de la Paris.

Acesta a scăpat din Franța și ultimele informații îl plasează în Belgia, unde a ajuns cu ajutorul a doi complici. La nouă zile după atacurile de la Paris, Abdeslam rămâne de negăsit.

În același context, un al treilea suspect arestat în Belgia a fost acuzat de terorism. La domiciliul său au fost găsite arme, dar nu explozibili. Ancheta continuă și în Turcia, unde un belgian de 26 de ani, Ahmad Dahmani a fost arestat. El e suspectat că a ajutat la reperarea de ținte pentru atentatele din Paris.

Străzile - goale în Bruxelles (video postat de "Le Monde")