Tadjikistan: 35 de morți în confruntările de la graniță cu Kîrgîzstanul. La rândul lui, Kîrgîzstanul anunță 36 de morți.

Tadjikistanul a anunțat duminică uciderea a 35 de cetățeni ai săi în această săptămână în confruntările frontaliere cu Kîrgîzstanul, cele mai rele violențe dintre aceste două țări din Asia Centrală din 2021, care au făcut cel puțin 81 de morți.

Pe Facebook, diplomația tadjikă a publicat lista celor 35 de tadjici uciși în violențele de miercuri și vineri.

În ultimul său bilanț, ministerul kîrgîz al sănătații a vorbit duminică de 46 de morți. 

Putin cere președinților tadjik și kârgâz să evite o "nouă escaladare" 

Președintele rus, Vladimir Putin, a făcut apel duminică la Kîrgîzstan și Tadjikistan pentru dezescaladare, în convorbirile telefonice cu președinții acestor două foste republici sovietice din Asia Centrală, care s-au înfruntat în această săptămână la graniță.

"Vladimir Putin a cerut părților să împiedice o nouă escaladare și să ia măsuri pentru rezolvarea situației cât mai repede posibil, și asta doar pe căi pașnice și politico-diplomatice", a arătat Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului, relatează La Libre Belgique.

Aflată în vizită în Armenia, Nancy Pelosi condamnă atacurile "ilegale" ale Azerbaidjanului

Lucrurile nu s-au liniștit pe deplin nici între Armenia și Azerbaidjan. 

În vreme ce confruntările frontaliere între forțele azere și armene au făcut peste 200 de morți în această săptămână, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în vizită în Armenia, a acuzat duminică, Baku că este răspunzător pentru violențe.

"Condamnăm ferm aceste atacuri, în numele Congresului (american), care amenință perspectiva unui acord de pace atât de necesar", a afirmat Nancy Pelosi într-o conferință de presă la Erevan, capitala armeană.

"Armenia are o importanță deosebită pentru noi din cauza accentului care a fost pus pe aspectul de securitate după atacurile ilegale și ucigașe ale Azerbaidjanului pe teritoriul armean", a adăugat ea, relatează France 24.

Aceste afirmații au provocat o reacție neobișnuit de puternică de la Baku, în opinia căruia politiciana americană pune în pericol pacea în Caucaz.

"Acuzațiile fără nicio bază și nedrepte făcute de Pelosi contra Azerbaidjanului sunt inacceptabile", se poate citi într-un comunicat al Ministerului azer al afacerilor externe.

"Este o lovitură serioasă dată eforturilor de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan", adaugă Ministerul, care califică drept "propagandă armeană" declarațiile lui Nancy Pelosi.

Confruntările dintre cele două țări au izbucnit marți, 13 septembrie, și s-au încheiat printr-o mediere internațională în noaptea de joi. Cele două părți se acuză reciproc de a fi declanșat luptele.

O încetare a focului grație medierii americane

Președintele Parlamentului armean, Alen Simonian, a mulțumit Statelor Unite în conferința de presă comună cu Nancy Pelosi, afirmând că violențele s-au putut încheia grație unei medieri americane, după eșecul unei tentative de încetare a focului cu mediere rusească.

"Suntem recunoscători Statelor Unite pentru acordul privind o fragilă încetare a focului obținut grație medierii lor",  a afirmat Alen Simonian.

Aceste violențe sunt o escaladare inedită după 2020 și amenință să torpileze un proces de pace fragil între cele două republici foste sovietice din Caucaz.

În 2020 și în anii 1990, cele două țări s-au confruntat în două războaie pentru a controla regiunea separatistă Nagorno Karabah, o enclavă populată de armeni, dar situată în Azerbaidjan.

Nancy Pelosi, care a sosit sâmbătă, este în Armenia pentru o vizită de trei zile. Ea este cea mai înaltă oficialitate americană care merge la Erevan de la independența acestei mici țări din Caucaz obținută în 1991, care are o importantă diaspora în Statele Unite.

Această vizită are loc în vreme ce regiunea, strategică pentru transportul hidrocarburilor din Marea Caspică, este pradă unor fricțiuni între influența Turciei, care susține Azerbaidjanul, și cea a Rusiei, aliată tradițională a Armeniei unde dispune de o bază militară.

Vizita ei nu e văzută cu ochi buni la Ankara.

Cotidianul Sabah, proguvernamental, susține că Nancy Pelosi a făcut, încă de la prima întâlnire diplomatică, declarații provocatoare la adresa Turciei și a Azerbaidjanului:

"Azerbaidjanul a început, trebuie acceptat acest lucru. Vizita pe care o facem în Armenia are o importantă deosebită pe fondul atacurilor ilegale și ucigătoare ale Azerbaidjanului. Condamnăm aceste atacuri, în numele Congresului".

Pelosi a subliniat că problema din regiune trebuie soluționată pe cale diplomatică și a adăugat că Turcia și Azerbaidjanul au fost și mai demult responsabile de apariția unor conflicte. În plus, Pelosi a subliniat că SUA joacă un rol activ pentru stabilitatea din zonă și că "În lupta globală cu autocrația, suntem alături de Armenia". 

Sursa: RADOR