Noul Guvern din Polonia promite să fie mult mai incisiv pe toate planurile, iar prima luptă cu Bruxelles-ul este în pregătire, pe un subiect mai puțin așteptat: mediu și schimbări climatice. Miza o reprezintă ținta privind emisiile de gaze de seră.

Partidul Lege și Justiție, care este pe cale de a obține o majoritate parlamentară fără precedent în Polonia, arată Bloomberg, se va lupta pentru un tratament special în cadrul pactului UE privind schimbările climatice, potrivit lui Konrad Szymanski, cel mai probabil viitorul ministru pentru afaceri europene - relatează Bloomberg.

Fiind cel mai mare producător de cărbune al continentului, Polonia vrea să obțină concesii dincolo de ceea ce au stabilit liderii UE anul trecut sau să găsească o posibilitate de a se retrage din pact.

„Consideram că migrația este cea mai dificilă problemă, dar acum pare să fie aceea a politicilor climatice”, a spus Szymanski într-un interviu în Varșovia, înainte de alegerile din 25 octombrie.

„În privința migrației, Europa se îndreaptă către pragmatism, dar în problema schimbărilor climatice, nu văd o soluție acceptabilă în aceste moment”.

Uniunea Europeană vrea să fie lider în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Cele 28 de state membre au convenit să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030. 

Pactul pentru schimbări climatice și energie a obținut susținere unanimă a liderilor UE în octombrie anul trecut. 

Acordul politic a fost urmat de o lege propusă de Comisia Europeană care prevede accelerarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon în sistemul european de comercializare a emisiilor de carbon. 

În a doua jumătate a anului viitor Comisia va prezenta noi reguli care vor stabili cum să împartă între statele membre povara reducerii poluării.  

Politicianul citat de Bloomberg, Konrad Szymanski, consideră că Polonia nu ar fi trebuit să semneze aceste acorduri, țintele respective fiind o povară pentru economie. 

Context: Bloomberg analizează pe larg într-un articol dedicat profilul viitorului premier al Poloniei, Beata Szydło: fiica unui miner din zona industrială de sud a țării, Szydło a ajuns la 52 de ani adjunct al liderului partidului Lege și Justiție, Jarosław Kaczyński și va conduce cea mai mare economie a Europei Centrale și de Est.