Danemarca și-a pus în stare de alertă infrastructurile energetice, adăugând că este "prea devreme" să precizeze cauzele acestor incidente, foarte rare.

Controversate și scoase din funcție din cauza războiului din Ucraina, gazoductele Nordstream care leagă Rusia de Germania au fost amândouă subit afectate de scurgeri neexplicate în Marea Baltică, au anunțat marți, 27 septembrie, autoritățile daneze și suedeze, trezind bănuieli de sabotaj, relatează Le Monde.

A doua zi după anunțul privind o scurgere în gazoductul paralel Nord Stream 2, gazoductul Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania este la rândul lui afectat de două foarte rare scurgeri de gaz în Marea Baltică.

Copennhaga și-a pus imediat în stare de alertă infrastructurile energetice, estimând însă că e "prea devreme" să se exprime despre cauzele acestor incidente simultane.

Obiect al unor înfruntări geopolitice în ultimele luni, cele două conducte exploatate de un consorțiu dependent de gigantul rus Gazprom nu sunt operaționale din cauza consecințelor războiului din Ucraina. Dar amândouă erau încă pline cu gaz.Kremlinul s-a declarat "extrem de ingrijorat", estimând că nu trebuie exclusă nicio ipoteză, inclusiv cea a unui sabotaj.

Scurgerile din gazoducte sunt extrem de rare

După anunțarea luni seara de către consortiul care exploatează gazoductele a unei scăderi subite de presiune în Nord Stream 1, ministrul danez al climei și energiei, Dan Jorgensen, și autoritățile maritime suedeze au confirmat marți dimineața "alte două scurgeri în afara celei care afecta Nord Stream 2.

Toate trei sunt localizate în largul insulelor daneze Bornholm.Scurgerile din Nord Stream 1 au loc în afara apelor teritoriale, dar se găsesc una în zona economică exclusivă a Danemarcei, cealaltă în cea a Suediei.

"Scurgerile din gazoducte sunt extrem de rare și vedem deci un motiv să ridicăm nivelul de vigilență în urma incidentelor la care am asistat în ultimele 24 de ore", a explicat într-un comunicat directorul Agenției daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, promițând "o supraveghere sporită a infrastructurilor critice din Danemarca".

Nivelul de alertă a fost ridicat la portocaliu, al doilea cel mai ridicat. Măsuri concrete pentru creșterea securității uzinelor și instalațiilor vor trebui pune în aplicare de întreprinderile din sector.

"Nu pare o coincidență" 

Construită în paralel cu gazoductul Nord Stream 1, conducta Nord Stream 2 era destinată dublării capacității de import de gaz rusesc în Germania. Dar punerea sa în funcțiune iminentă este suspendată, ca represalii pentru invadarea Ucrainei de către Moscova.

Gazprom a redus treptat volumele de gaz livrate prin Nord Stream 1 până la închidera completă a gazuductului la sfârșitul lunii august, acuzând sancțiunile occidentale de a fi întârziat reparațiile necesare conductei.

Autoritățile germane nu au făcut comentarii deocamdată. Dar, potrivit unei surse apropiate de guvernul german citate de cotidianul german "Tagesspiegel", "totul se arată împotriva unei coincidențe". "Nu ne putem imagina un scenariu care să nu fie un atac țintit", a insistat această sursă.

Navigația pe o rază de 5 mile nautice (circa 9 kilometri) ca și survolarea pe o rază de un kilometru sunt interzise.Potrivit autorităților, incidentele sunt fără consecințe pentru securitatea sau sănătatea rezidenților insulelor daneze vecine Bornholm și Christianso.

Impactul asupra mediului ar trebui să fie local și limitat, potrivit primelor evaluări. Marți, prim-ministrul danez tocmai inaugurează împreună cu confrații săi norvegian și polonez Baltic Pipe, un gazoduct ce leagă Polonia de Norvegia trecând peste teritoriul și apele țării scandinave.

Sursa: RADOR