Serviciile de securitate norvegiene (PST) tratează atacul cu arcul de miercuri drept act terorist, dar nu au ridicat nivelul de amenințare teroristă în țară.

Autoritățile susțin că bărbatul de 37 de ani, de origine daneză, care a ucis cu arcul cinci persoane, s-a convertit recent la islam și e posibil să se fi radicalizat. 

"Victimele atacului de miercuri, care a avut loc în micul oraș Kongsberg, la 80 de kilometri vest de Oslo, sunt patru femei și un bărbat cu vârste între 50 și 70 de ani”, a anunțat poliția, relatează Deutsche Welle. Alte trei persoane, printre care un ofițer, au fost rănite.

Suspectul a fost interogat în timpul nopții și a cooperat cu autoritățile, care spun că bărbatul și-a recunoscut faptele. Un procuror a precizat că el era cunoscut autorităților din Norvegia. Șeful de poliție Ole Bredrup Saeverud a declarat că bărbatul ”s-a convertit la islam”, iar poliția nu exclude un act terorist, dar ”continuă investigațiile pentru a fi complet sigură”.  

Polițiștii cred că suspectul a acționat singur. Agenția norvegiană de presă NTB a relatat, citând surse din cadrul poliției, că bărbatul a folosit și alte arme. Un martor ocular a spus că suspectul a utilizat și un cuțit. Jurnalistul norvegian Kjetil Stormark a declarat pentru DW că suspectul are antecedente penale.

În timpul atacului, el a reușit în două rânduri să scape de polițiști. El și-a ales victimele la întâmplare, a spus Stormark. Poliția, citată de cotidianul Aftenposten, a precizat că atacul a continuat timp de peste 30 de minute într-o ”zonă mare” din Kongsberg, inclusiv la un magazin alimentar Coop Extra. 

Conducerea poliției le-a cerut polițiștilor să poarte arme în urma acestui atac. De obicei, polițiștii din această țară scandinavă nu sunt înarmați.

Atacul are loc la 10 ani după ce extremistul de dreapta Anders Breivik a comis cel mai grav atac terorist din istoria Norvegiei. Breivik a declanșat o bombă la Oslo și a tras în mulțime pe insula Utoya în iulie 2011, ucigând în total 77 de persoane.