Statele Unite vor anunța în zilele următoare un nou angajament de a achiziționa ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Kiev în conflictul cu Rusia, au declarat doi oficiali americani, citați de Reuters.

Pachetul de armament, neraportat anterior, include sisteme de apărare antiaeriană, sisteme anti-drone, drone explozibile și muniție, a spus unul dintre oficialii americani.

Statele Unite folosesc fonduri din cadrul programului Inițiativa pentru Asistență de Securitate pentru Ucraina (USAI), ce permite Administrației Biden să achiziționeze armament de la companii, în loc de a le scoate din stocurile de arme americane.

Printre sistemele și munițiile pe care SUA intenționează să le cumpere pentru Kiev se numără cele de apărare antiaeriană realizate de L3Harris Technologies, denumite Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISRRocket Equipment (VAMPIRE), a spus unul dintre oficiali.

Sunt incluse, de asemenea, două tipuri diferite de drone explozibile - Phoenix Ghost produsă de AVEVEX, o companie privată din California și Switchblade, produsă de AeroVironment Inc.

În plus, o persoană informată cu privire la această problemă a spus că Ucraina va obține un număr semnificativ de sisteme antidrone produse de DroneShield Ltd din Australia, alături de radare, senzori și sisteme de analiză.

Livrarea armelor și a sistemelor depinde de disponibilitatea acestora și de calendarul de producție. Conținutul și valoarea pachetului se pot modifica până la anunțul Pentagonului în privința livrării acestuia.

Pentagonul a oferit Ucrainei asistență pentru securitate în valoare de peste 10,8 miliarde de dolari în cadrul USAI în anul fiscal 2023, în șapte tranșe separate. Acest pachet planificat ar fi al optulea. 

Sursa: RADOR