Sunt 1.614 de migranți găzduiți în hotspotul de pe insula Lampedusa care, în schimb, are o capacítate maximă de puțin sub 400 de persoane, relatează agenția italiană de presă ANSA.

Structura de primire din cartierul Imbriacola este din nou supraaglomerată după valul de debarcări: 17 sâmbătă cu 679  de sosiri și 20 duminică cu 741 de persoane.

Duminică dimineață, 156 de persoane au fost transferate cu feribotul, în timp ce pentru seară un au fost planificate transferuri.

Sunt 18 migranți dispăruți în naufragiul din centrul Mediteranei. Cei 22 de migranți salvați de pe nava Nadir a ONG-ului german Resqship, interogați de polițiștii care au reușit să depășească dificultățile de comunicare și reticența inițială a supraviețuitorilor, sunt de acord asupra numărului – 18, de fapt - al celor care s-au înecat. Nava ONG-ului a recuperat două cadavre. Printre supraviețuitori, debarcați la Lampedusa, se numără și nouă femei.

Toți migranții sunt originari din Coasta de Fildeș, Guineea, Camerun și Senegal și au informat că au plecat sâmbătă la ora 3:00 din Sfax, plătind 3.000 de dinari tunisieni (circa 900 de euro) și călătorind pe o barcă de fier de 7 metri.

Echipajul navei Nadir - care se află pe insula Lampedusa - a comunicat informația autorităților, iar poliția interoghează atât membrii ONG-ului, cât și supraviețuitorii, pentru a reconstitui cele întâmplate. Ambarcațiunea cu care călătorea grupul s-a scufundat. Operațiunea de salvare a avut loc în apele malteze.

"După o oră de salvări neîntrerupte, echipajul nostru – scrie ONG-ul Resqship pe Twitter și, apoi, a reiterat poliției – a găsit în apă aproximativ 25 de persoane, care se aflau deja acolo de aproximativ două ore. Echipajul a reușit să recupereze 22 de supraviețuitori și două persoane decedate".

Cadavrele au fost transferate la morga cimitirului Cala Pisana unde, în cursul nopții, a sosit și cadavrul nigerianului care și-a pierdut viața, probabil din cauza unei stări de rău, în timp ce împingea o barcuță cu 38 de persoane la bord în largul mării în fața orașului Sfax. În acest moment sunt 13 sicrie în cămăruța cimitirului din Lampedusa.

Alte cinci ambarcațiuni, cu un total de 180 de migranți, au fost cuplate sau salvate în zona SAR de șalupe de patrulare ale Pazei de Coastă, Gărzii Financiare italiene și Frontex. Grupurile de migranți - formate din 37 (12 femei), 37 bărbați, 39 (11 femei și 3 minori), 37 (7 femei și 2 minori) și 30 (8 femei și 4 minori) - au raportat că au plecat din Sfax, în Tunisia, și că sunt originari din Coasta de Fildeș, Guineea, Camerun, Congo, Nigeria, Togo, Maroc, Gambia și Ghana.

Aproximativ 400 de persoane sunt în pericol în Marea Mediterană, după cum a raportat Alarm Phone pe Twitter. "În timpul nopții - explică organizația - am primit un apel de la o ambarcațiune în primejdie, care plecase din orașul Tobruk, în Libia. Am anunțat autoritățile, dar nu a fost confirmată nicio operațiune de salvare. Nu puneți în pericol 400 de vieți: ajutați imediat!".

Sursa: RADOR