Giganții mondiali din industria de armament au fost în mare măsură cruțați în 2020 de efectele crizei economice cauzate de COVID-19, înregistrând un nou record al vânzărilor, în creștere pentru al șaselea an consecutiv, arată un raport publicat luni.

Cifra de afaceri a celor mai mari o sută de grupuri din sectorul apărării în 2020 a atins un nou record, 531 de miliarde de dolari (470 de miliarde de euro), din care mai mult de jumătate este realizat de către companii americane, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Cifra reprezintă o creștere de 1,3% pe parcursul unui an a vânzărilor de arme și servicii militare, în timp ce, în aceeași perioadă, economia mondială a scăzut cu peste 3%, subliniază institutul de cercetare cu sediul în Suedia.

Cifra de afaceri a acestor companii este în continuă ascensiune din 2015, cu o creștere totală de 17%.

Cu excepția companiilor rusești (-6,5%) și franceze (-7,7%), vânzările marilor companii ale altor țări au crescut anul trecut.

Cinci giganți americani monopolizează în continuare pozițiile fruntașe ale clasamentului mondial: Lockheed-Martin (avioane de luptă F-35, rachete) și-a consolidat primul loc cu vânzări de arme de 58,2 miliarde de dolari, în fața Raytheon Technologies, noul număr doi după o fuziune, urmate de Boeing, Northrop Grumman și General Dynamics.

BAE Systems din Marea Britanie este prima companie europeană (a 6-a în top), următorul producător european fiind Airbus (locul al 11-lea). Trei companii din China ocupă locurile 7, 8, și 9 (Norinco, Avic și CETC). Locul zece este ocupat de L3Harris din SUA.

Potrivit SIPRI, rezistența marilor companii în situația economică dificilă din 2020 se explică în special prin politicile de sprijin bugetar adoptate în fața pandemiei și a efectelor măsurilor de izolare.

Industria de apărare nu a fost însă total imună la pandemia de COVID-19.

"În numeroase cazuri, măsurile luate pentru a reduce (răspândirea) virusului au perturbat lanțurile de aprovizionare și au întârziat livrările", notează SIPRI. Raportul menționează cazul Thales, principala companie franceză, după Airbus, în clasament (locul 14), care a pus pe seama măsurilor de izolare scăderea cu 6% a cifrei sale de afaceri.

În spatele celor 41 de companii americane din Top 100 și a ponderii lor de 54%, 26 de companii europene reprezintă 21% din vânzările totale. Urmează China (13% din total, cinci companii) și Rusia (5%, nouă companii).