Noul guvern de la Atena continuă apropierea față de Kremlin. În timpul vizitei efectuată la Moscova, ministrul grec al energiei Panagiotis Lafazanis a recunoscut existența unei cooperări tot mai strânsă între Rusia și Grecia, în ceea ce privește politica energetică.

Grecia își dorește o colaborare mult mai strânsă cu Rusia, pe problemele legate de energie. Astfel, aflat într-o vizită de două zile în capitala rusă, Panagiotis Lafazanis a dicutat cu omologii ruși nu doar posibilitatea finalizării gazoductului Turkish Stream ci și dezvoltarea cercetării în domeniul combustibililor fosili.

Întors la Atena, ministrul energiei a declarat că țara sa este "foarte dornică" să extindă cât de curând gazoductul turco-rus. 

Lafazanis susține că firmele rusești au fost invitate să participe la o licitație privind explorarea zăcămintelor de petrol și gaze din Marea Ionică și din Creta. Termenul limită de participare a fost prelungit cu încă două luni, până în iulie 2015. Ministrul energiei a descris această inițiativă ca  fiind "revoluționară", dat fiind faptul că, de regulă, companiile rusești nu participă la licitații organizate în cadrul UE.

Măsurile din domeniul energetic demonstrează o apropiere clară și mult mai strânsă față de Rusia a noului guvern grec, condus de Alexis Tsipras.

După o relație bilaterală anterioară "mai rece", Atena se luptă pentru a obține o "primăvară" în relațiile cu Moscova, după cum a declarat Tsipras, citat de agenția rusă Tass.

Deschiderea Atenei către Moscova poate fi explicată de criza datoriilor publice și de austeritatea și recesiunea prin care trece țara și care au înstrăinat majoritatea cetățenilor greci de Europa. Mai mult decât atât, SYRIZA - colaliția dreptei radicale grecești, susține ieșirea țării din UE și NATO, declarându-se pentru încheierea unei alianțe cu Rusia.

Potrivit ultimelor sondaje, 23% dintre greci mai au sentimente pozitive pentru UE, în timp ce majoritatea se declară pro-rusă.

Tsipras speră astfel că va obține din partea Rusiei ridicarea interdicției asupra alimentelor importate din Grecia, salvând astfel agricultura țării sale, puternic afectată de răspunsul Moscovei la sancțiunile economice impuse de UE. Totodată, există speculații potrivit cărora, premierul grec ar căuta la Moscova împrumuturi de urgență pentru Grecia. 

Teoria ar fi confirmată și de ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, care a confirmat anteriror vizitei la Moscova a lui Tsipras, disponibilitatea Kremlinului de a oferi ajutor financiar Greciei. 

Mai multe detalii pe EurActiv.de.