Republica Populară Chineză a intrat "într-o nouă eră", în care ar trebui "să joace un rol central în lume", susţine preşedintele Xi Jinping, la cel de-al XIX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez.

Progresul rapid al țării sub "socialismul cu caracteristici chinezești" arată că există "o nouă alegere pentru alte țări", a declarat Xi Jinping, relatează BBC Online. 

Discursul preşedintelui a avut loc în deschiderea Congresului Partidului Comunist, o reuniune cu uşile închise unde se decide cine va conduce China şi în ce direcţie se va îndrepta ţara în următorii cinci ani.

Xi Jinping şi-a consolidat puterea și este de așteptat să rămână șeful partidului.

Congresul, care are loc o dată la cinci ani, se va încheia marţea viitoare. Peste 2.000 de delegaţi participă la eveniment. De obicei, la scurt timp după terminarea Congresului, sunt publicate numele noilor membri ai Comitetului permanent al Partidului Comunist, cel care conduce, de fapt, ţara.

Într-un discurs de trei ore, preşedintele a enumerat realizările recente ale Chinei, explicând că "socialism cu caracteristici chinezeşti într-o nouă eră" înseamnă că ţara sa "a devenit o mare putere" şi a jucat "un rol important în istoria umanităţii".

Modelul chinez de creştere sub regimul comunist a fost "înfloritor", oferind "o nouă alternativă" altor ţări în curs de dezvoltare.

"E timpul pentru noi să jucăm un rol central în lume şi să avem o contribuţie şi mai mare", a adăugat el.

BBC Online notează că din 2012, când Xi Jinping a preluat puterea, economia Chinei a continuat să crească rapid. În acelaşi timp au crescut cenzura şi arestările în rândul avocaţilor şi activiştilor.