"Noua finanțare globală" abordează sărăcia, inegalitatea, clima și biodiversitatea

Summitul de la Paris, dorit cu tărie de președintele francez Macron, încearcă să transforme actuala lume a poli-crizelor, implicându-i și pe liderii politici și economici ai multor țări în curs de dezvoltare, relatează Euronews.
Riscul acestui summit? Cel de a avea rezultate invizibile.
Obiectivul ambițios al summitului este de a aduce la Paris multe "nume mari" pentru un "nou pact financiar global".
Până sâmbătă, 50 de șefi de stat și lideri ai antreprenoriatului mondial vor discuta despre reforme ale sistemului financiar global, cu scopul de a găsi soluții pentru problemele sărăciei, climei și biodiversității.
La summitul de la Paris sunt așteptați, printre alții, secretarul general al ONU Antonio Guterres și președintele brazilian Ignacio Lula da Silva, cancelarul german Olaf Scholz, secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen și președintele Băncii Mondiale Ajay Banga.
China este reprezentată de premierul Li Qiang, iar Arabia Saudită de prințul moștenitor Mohammed bin Salman.
În capitala Franței se mai află și președintele Kenyei, William Ruto, împreună cu alți aproximativ douăzeci de lideri africani.
Summitul "informal" de la Paris, a fost dorit cu tărie de președintele francez Emmanuel Macron, care consideră de multă vreme că actualul sistem financiar este învechit și nu mai poate face față lumii poli-crizelor.
"Dacă ne uităm la date, observăm că inegalitățile cresc, iar la riscurile deja existente se adaugă și vulnerabilitatea climatică. Lumea noastră este supusă unor șocuri din ce în ce mai puternice", a spus Macron.
Ideea acestui forum informal a fost lansată de Macron la sfârșitul COP27, în noiembrie anul trecut.
De la preluarea mandatului la Palatul Elysée, președintele francez a înmulțit inițiativele în favoarea multilateralismului, precum "One Planet Summit", sau "Forum de Paris pour la Paix", numai că uneori rezultatele au fost criticate, fiind considerate destul de modeste.
Între timp, ONG-ul "One" le cere liderilor mondiali "să profite de ocazia oferită de un summit crucial".
"De prea mult timp cele mai bogate țări din lume au ales să ignore consecințele acțiunilor lor, lăsând populațiile din cele mai sărace țări să se confrunte cu crize la care nu au contribuit și menținând sisteme economice globale care întăresc inegalitățile, în loc să le rezolve", a avertizat într-o notă președinta "One", Najat Vallaud-Belkacem.
"Un nou acord pentru oameni și planetă trebuie să fie mult mai mult decât un simplu slogan. Dacă vrem să construim un viitor mai bun, trebuie să existe o schimbare relativă a modului în care răspundem acestor provocări, deblocând mult mai multe fonduri, îmbunătățind instituții învechite și nedrepte și punând bani reali și putere în mâinile celor care au nevoie", continuă fosta ministră franceză, acum lidera ONG-ului "One".
Nu folosește la nimic? Summitul de la Paris nu are puterea de a lua decizii formale.
Activiștii care luptă împotriva sărăciei și a schimbărilor climatice sunt convinși că fără taxe pe combustibilii fosili și tranzacții financiare - două chestiuni care nu se află pe ordinea de zi de la Paris - summitul nu va folosi la nimic, scrie Cristiano Tassinari.
Sursa: RADOR
Comentarii