Trump îl numește pe Zelenski dictator, dar nu s-a referit niciodată astfel la Bin Salman, liderul unui regim sângeros, constată Guga Chacra, editorialist new yorkez al publicației braziliene „O Globo”.

Odată cu revenirea la putere a lui Donald Trump, trăim pe un eșicher geopolitic în care cea mai avantajată țară este Arabia Saudită, iar cea mai afectată poate că este Ucraina. Mohammad bin Salman, văzut până acum câțiva ani la nivel internațional drept un măcelar sângeros, a devenit piesă-cheie în privința soluționării conflictului din Orientul Mijlociu și un mediator cu privire la reluarea dialogului dintre SUA și Rusia, cele mai redutabile puteri militare din istoria omenirii. Prințul moștenitor al regatului saudit și conducătorul de facto reușește, de asemenea, să întrețină relații excelente cu China, fără a se ciocni cu Washingtonul. Bogat în petrol, atrage investiții de pe întreaga planetă și a reușit să se apropie de democrațiile europene.

Dacă ar fi fost dictatorul unei națiuni mai sărace sau dacă ar fi adoptat o poziție anti-SUA, Bin Salman ar fi fost tratat ca un paria. Fiți siguri că ar fi izolat asemeni lui Saddam Hussein în trecut sau ca Iranul în prezent. Tot timpul am auzi în marile capitale occidentale acuzații de încălcare a drepturilor omului, zeci de oponenți fiind arestați și condamnați la moarte sau la închisoare pe viață. Ei ar spune pe bună dreptate că femeile sunt tratate ca cetățeni de mâna a doua și că libertatea religioasă nu există în Arabia Saudită, unde bisericile, sinagogile și templele budiste și hinduse sunt interzise. S-ar fi aplicat sancțiuni acestei națiuni dominate de la formarea sa de către familia Saud și unde toate puterile sunt concentrate în prezent în mâinile lui Bin Salman.

Cupa Mondială din 2034 va fi găzduită de Arabia Saudită. Țara găzduiește, de asemenea, o serie de turnee de tenis și de golf, precum și curse de F1. Vedete precum Cristiano Ronaldo și Benzema joacă în Liga Saudită de fotbal. În fiecare an, directori și lideri politici din diverse țări se întrunesc la Riad la așa-numitul Davos din Deșert, unul dintre cele mai importante forumuri economice de pe planetă.

Este greu de imaginat o țară aflată atât de sus ca Arabia Saudită. O schimbare impresionantă față de anul 2018, când Bin Salman a ordonat sfârtecarea jurnalistului dizident Jamal Khashoggi la Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. La acea vreme, dictatorul saudit a fost tratat momentan ca un paria de unii lideri europeni și de Senatul Statelor Unite. Treptat, însă, a început să fie tratat normal datorită bogăției sale petroliere.

După puțin peste șase ani, toată lumea încearcă să-i facă pe plac lui Bin Salman. Chiar și Benjamin Netanyahu, primul-ministru israelian. Singura modalitate prin care prim-ministrul poate accepta un fel de concesie cu privire la problema palestiniană ar fi oficializarea relațiilor diplomatice cu Arabia Saudită – cele două țări au menținut contacte de ani de zile în domeniile securității și informațiilor și ambele sunt cei mai mportanți aliați ai SUA în regiune. În relațiile dintre Rusia și SUA, Riadul a devenit locul ideal pentru întâlnirea trimișilor lui Donald Trump și Vladimir Putin. Chiar și Volodimir Zelenski a fost în țară de mai multe ori în încercarea de a obține sprijin și va reveni în scurt timp.

Ucraina, țară democratică invadată de Rusia, a început să fie atacată de Trump. Zelenski a fost numit dictator de către președintele SUA – care nu s-a referit niciodată la Putin și Bin Salman drept dictatori. Spune multe despre lumea actuală, în care națiunea-model este o dictatură sângeroasă fără libertate religioasă și care oprimă minoritățile, femeile.

Sursa: Rador Radio România