Curtea supremă din Spania a condamnat nouă lideri ai separatiștilor catalani la pedepse cu închisoarea între 9 și 13 ani pentru rolul lor în referendumul pentru independență din 2017, care a fost condamnat de guvernul spaniol.

Pe lângă cei nouă, găsiți vinovați de infracțiunea de revoltă, alți trei au fost declarați vinovați de nesupunere, dar nu au primit pedepse cu închisoarea. Toți separatiștii judecați au fost achitați pentru cea mai gravă acuzație, cea de rebeliune.

Cea mai mare pedeapsă în acest dosar privind declararea independenței și referendumul din 2017 a primit-o fostul vice-lider catalan Oriol Junqueras, condamnat la 13 ani de închisoare, notează HotNews.

Guvernul catalan a organizat în 2017 un referendum pentru independența regiunii, deși acesta fusese declarat ilegal de justiția spaniolă. Autoritățile din Catalonia, cea mai bogată regiune din Spania, au susținut ulterior că 90% dintre votanți au votat în favoarea independenței, în condițiile unei prezențe la vot de numai 43%.

Principala întrebare după verdicte este cum vor reacționa separatiștii, care au promis proteste pașnice. Înainte de pronunțarea condamnărilor, ei au difuzat în rețelele sociale o înregistrare video în care insistă că nu au făcut nimic ilegal, iar procesul a fost politic, scrie Agerpres. „Singurul verdict pe care îl acceptăm este achitarea”, a declarat fostul lider al partidului separatist catalan de centru-dreapta și ex-șef al executivului Cataloniei, Carles Puigdemont.

Luni, după condamnări, Puigdemont a apreciat că sentințele sunt „o atrocitate” și a scris pe Twitter că „este timpul să reacționăm (...) pentru viitorul fiilor și fiicelor noastre. Pentru democrație. Pentru Europa. Pentru Catalonia”. El locuiește în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, și nu a fost judecat, deși în 2017 era liderul provinciei.