Revista "Foreign Affairs", citată de Courrier International, consacră un amplu dosar revenirii puterii chineze în prim-planul scenei mondiale, după erorile perioadei "zero Covid". O reafirmare care ar fi periculos să fie ignorată.

Stelele steagului chinez par să iasă din craterul unui vulcan strălucitor, cu acest titlu: "Poate China remodela lumea?" Revista americană "Foreign Affairs" își pune întrebări, în numărul mai-iunie, despre "ordinea alternativă" pe care o propune China și despre "învățămintele pe care America ar trebui să le tragă din asta".

"Ambiția președintelui chinez, Xi Jinping, de a reface lumea este acum de netăgăduit", spune eseista Elizabeth Economy. El vrea să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze organizațiile internaționale de ceea ce el consideră "valori occidentale":"În noua sa ordine multipolară, instituțiile și normele globale vor fi susținute de noțiunile chineze de securitate comună și dezvoltare economică. China nu va mai trebui să lupte pentru dominație. Rolul său central va fi garantat".

Încălzire

Pericol suprem, potrivit autoarei: Xi Jinping vrea să doboare dolarul american de pe piedestal și să elimine controlul Washingtonului asupra tehnologiilor esențiale. Cu toate acestea, "în afara Chinei, aceste proclamații fanfaroane și pline de auto-satisfacție sunt în general ignorate sau respinse de oficialii americani".

Aceasta este o greșeală, explică Elizabeth Economy, în opinia căreia "China reușește acum să se prezinte [în fața lumii] ca agentul unei schimbări binevenite, în timp ce portretizează Statele Unite ca pe apărătorul unui statu-quo pe care puțini oameni îl apreciază în mod deosebit".

Ca atare, vizita surpriză la Beijing a secretarului de stat american, Antony Blinken, miercuri, 24 aprilie, nu pare să se înscrie în această nouă situație. Datorită unei relative încălziri a relațiilor dintre cele două țări, șeful diplomației americane vine să-și avertizeze omologii, anunță "The Guardian", că "Washingtonul și aliații săi europeni nu mai sunt pregătiți să tolereze vânzarea de către China a componentelor de armament și produselor cu dublă utilizare Rusiei, ceea ce îl ajută pe Vladimir Putin să-și reconstruiască și să-și modernizeze fabricile de armament".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA