Incursiunile israeliene în teritoriu și ciocnirile dintre palestinieni și coloniști evrei s-au soldat cu aproape 20 de morți în patru zile.

La o lună și jumătate de la ultima escaladare, Cisiordania se află iarăși într-o nouă spirală de violență de câteva zile. Cel puțin 19 persoane și-au pierdut viața pe teritoriu săptămâna trecută în diverse incursiuni israeliene sau ciocniri violente între palestinieni și coloniști evrei, scrie La Razon.

Relatarea evenimentelor a început luni cu incursiunea forțelor israeliene în tabăra de refugiați Jenin, din nordul Cisiordaniei. Orașul, ca și părțile de nord ale teritoriului în general, a devenit un bastion pentru grupurile armate și epicentrul violenței în ultimele luni, atât din cauza incursiunilor forțelor israeliene, cât și a atacurilor palestinienilor asupra coloniștilor evrei (și invers).

De luni, operațiunea israeliană a fost întâmpinată cu un răspuns neașteptat din partea militanților palestinieni. Ciocnirile au durat nouă ore și s-au soldat cu șapte palestinieni morți și o sută de răniți, printre care și opt soldați israelieni.

Marți, patru cetățeni israelieni au fost uciși într-un schimb de focuri la intrarea în așezarea Eli, situată la nord de Ramallah și în zona centrală a Cisiordaniei. Câteva fapte care nu aveau să rămână nepedepsite.

A doua zi, miercuri, Israelul a efectuat un atac aerian cu drone asupra orașului menționat anterior din Cisiordania, atac care a provocat moartea a trei militanți palestinieni. După cum a explicat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, eliminarea militanților a fost "o decizie tactică de neutralizare a unei amenințări", după ce aceștia au tras asupra unui punct de control militar. Acesta este primul atac cu vehicule fără probleme din 2006, odată cu sfârșitul celei de-a doua Intifade.

Câteva ore mai târziu, joi dimineața, trupele israeliene au intrat în orașul Nablus pentru a distruge casa lui Kamal Jouri, teroristul responsabil pentru moartea unui soldat israelian, Ido Baruch, în octombrie anul trecut. Timp de trei zile – de marți până joi – coloniștii israelieni au efectuat mai multe atacuri împotriva orașelor palestiniene din Cisiordania, provocând zeci de răniți și pagube materiale.

Vineri, autoritățile israeliene au reținut trei coloniști.

Presiunea unei părți a populației israeliene, inclusiv a comunităților de coloniști din Cisiordania, împinge guvernul să desfășoare o operațiune antiteroristă la scară largă în teritoriu în mod iminent. Potrivit ziarului israelian "Haaretz", Statul Major al Forțelor de Apărare Israelului este reticent.

Extinderea așezărilor evreiești din Cisiordania și incapacitatea Autorității Palestiniene de a înfrâna terorismul - grupurile armate umplu golul lăsat de organizația care administrează oficial Cisiordania și Gaza - în teritoriu prevestesc mai multe tensiuni și violențe. Perspectiva păcii este din ce în ce mai utopică și îndepărtată.

Guvernul condus de la sfârșitul lunii decembrie trecut de Benjamin Netanyahu – în care Likud împarte puterea cu reprezentanții partidelor ultra-conservatoare și naționaliste – arată că pulsul nu îi crește și că este dispus să folosească forța în bastionul Jihadului Islamic și Hamas.

Purtătorul de cuvânt al Armatei Israeliene a avertizat vineri că ar putea folosi din nou dronele, așa cum a făcut miercuri la Jenin, "pentru a preveni o escaladare" a violenței în regiune.

La rândul său, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că "există riscul de a scăpa de sub control" violența din Cisiordania.

Anul 2023 este cel mai violent din ultimele două decenii în Cisiordania.

De la începutul anului, peste 160 de persoane și-au pierdut viața în acte violente, marea majoritate dintre ei palestinieni sau cetățeni arabi israelieni. Printre aceștia din urmă se numără mulți milițieni, dar și civili, și 23 de minori au fost uciși.

Primăvara recent încheiată a fost deosebit de critică.

În aprilie, invazia forțelor israeliene în Moscheea Al Aqsa din Ierusalim, în mijlocul sărbătorilor Ramadanului, a declanșat câteva zile de atacuri împotriva Israelului din Siria, Gaza și Liban.

Luna următoare, moartea unui terorist palestinian, un membru de frunte al Jihadului Islamic, într-o închisoare israeliană, după o grevă prelungită a foamei, a deschis un alt episod de violență cu epicentrul în Fâșia Gaza, notează Antonio Navarro. 

Sursa: RADOR