Guvernul britanic se gândește că amenințarea cu introducerea unor controale la frontieră depline va pune sub presiune UE în negocierile pentru un acord comercial, notează presa internațională.

„Plănuim controale depline pentru toate declarațiile de import-export din UE, declarațiile de securitate, controale privind sănătatea animală și toate bunurile de supermarket care trec prin posturile de inspecție de la frontieră”, a declarat pentru The Daily Telegraph o sursă guvernamentală de rang înalt.

Înainte de alegerile anticipate cerute de premierul Boris Johnson, oficialii guvernamentali au insistat pentru menținerea unui comerț cu Uniunea Europeană fără fricțiuni, inclusiv în varianta unui Brexit fără acord.

Astfel, ideea unei sarcini suplimentare la frontieră chiar din ianuarie 2021 este contrară a tot ceea ce a promis Londra inclusiv mediului de afaceri intern. Dar această abordare este gândită pentru a da negociatorilor britanici un atu în discuțiile cu Uniunea Europeană, chiar în momentul în care premierul Boris Johnson vorbește de un nou început pentru Marea Britanie.

„Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu este un sfârșit, ci un început. Momentul unui nou răsărit și în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naționale”, a spus Johnson, potrivit Agerpres.

„Și da, parțial este vorba despre a folosi aceste noi puteri - această suveranitate recucerită - pentru a livra acele schimbări pentru care oamenii au votat, indiferent că este vorba despre controlul migrației, crearea de porturi libere, liberalizarea industriei noastre de pescuit și încheierea de acorduri comerciale”, a precizat șeful guvernului britanic.

„Sau, pur și simplu este vorba despre a face legi și reguli spre beneficiul acestei țări”, a continuat Johnson.

Totuși, liderul din Downing Street 10 a punctat că speră ca Brexit să fie „începutul unei noi ere de cooperare amicală între UE și o Marea Britanie plină de energie”.

Dar planurile guvernului de a introduce controale la frontieră - după ce anterior clamase că vor fi doar controale minimale, cu aproape 90% dintre produsele comercializate, exceptate de la plata taxelor vamale - vor duce la un coșmar logistic, cu blocaje enorme în vămi, lipsa unor produse esențiale din magazine și creșterea prețurilor, au avertizat reprezentanții industriei din Marea Britanie.

Dar britanicii cred că prezentarea în fața negociatorilor europeni a riscurilor unei viitoare relații comerciale guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului, ca în cazul inexistenței unui tratat bilateral, va pune presiune pe Bruxelles. Dar o sursă europeană, citată de Telegraph, a spus că britanicii au mai făcut amenințări similare și în timpul negocierilor cu cabinetul condus de Theresa May, dar partea europeană nu le-a luat în seamă, și oricum controalele vamale ar fi benefice pentru ambele părți.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ieșit oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020 la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima țară care iese din blocul comunitar.