Mai multe persoane au fost împușcate, unele mortal, în atacuri la două moschei din orașul neozeelandez Christchurch, a anunțat poliția locală, relatează BBC.

UPDATE

Numele lui Șerban Cantacuzino, domn al Țării Românești în secolul al XVII-lea apare pe unul dintre încărcătoarele folosite de atacatorul de la moscheea Al Noor din Christchurch. Unii utilizatori Facebook au remarcat că pe arma cu care atacatorul a ucis mai multe persoane în atentatul terorist de vineri pare că scrie Ștefan cel Mare, în timp ce alții au observat simbolul Gărzii de Fier.


O imagine postată pe Twitter de Brenton Tarrant arată un trăgaci pe care scrie John Hunyadi (Iancu de Hunedoara).

+++

De altfel, pe armele lui Brenton Tarrant mai apar și ale nume ale unor comandanți creștini care au luptat împotriva armatelor otomane.

Într-un manifest ”ani-imigranți și anti-Islam” de 87 de pagini, australiană face numeroase referiri la istorie, în special la conflictele dintre statele creștine și Imperiul Otoman.

În opinia sa, Australia e doar ”o colonie europeană”. El povestește cum a călătorit în Europa și a văzut-o invadată de musulmani.

Potrivit Balkaninsight.com, tânărul e un admirator al naționaliștilor din Balcani și ar fi cântat o melodie în onoarea lui Radovan Karadzici înainte de a deschide focul. 

Daily Sabah notează că, în manifest, australianul amenință cu uciderea tuturor turcilor care trăiesc în Europa:

”Vom veni în Constantinopol (Istanbul) și vom distruge fiecare moschee și minaret din oraș. Hagia Sofia va fi eliberată de minarete și Constantinopol va fi deținut din nou de creștini”.

+++

Bărbatul care a filmat live atacul la una dintre moschei este Brenton Tarrant, un cetățean australian în vârstă de 28 de ani. 

El a lucrat ca antrenor personal la sala Big River Gym din Grafton, directoarea sălii, Tracey Gray, susținând că era pasionat de ceea ce făcea. Ulterior, el a vizitat mai multe țări din Europa și Asia, inclusiv Coreea de Nord.  

+++

Autoritățile au actualizat bilanțul: 49 de persoane au decedat și alte 40 sunt rănite, potrivit comisarului de poliție Mike Bush. El a precizat că o persoană este acuzată de crimă, iar alte trei reținute. Niciuna nu se afla pe listele cu persoane supravegheate de poliție.


+++

Precizând că e vorba de un atac terorist, premierul Jacinda Ardern a anunțat că sunt 40 de morți.

+++

Unul dintre atacatori e un bărbat australian, a confirmat premierul australian, Scott Morrison. Într-un document postat online, bărbatul susține că a început planificarea atacului în urmă cu doi ani. Bărbatul e un adept al ideologiei de extremă dreapta și se opune imigrației ”non-europene” în Occident. El susține că nu e afiliat niciunul grup și nu are remușcări pentru acțiunile sale.

+++

Presa locală scrie că ar fi cel puțin 30 de morți.

+++

Facebook a anunțat că a șters ceea ce părea a fi o transmisie live a unui atac. Însă imagini circulă în continuare în mediul online. Poliția și organizații precum Musulmanii din Noua Zeelandă fac apel la populație să le șteargă. 

+++

Trei bărbați și o femeie se află în custodia autorităților, a declarat comisarul de poliție Mike Bush, într-o conferință de presă.

Toate școlile din oraș au fost închise.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că momentan informațiile nu sunt clare, dar că "este una dintre cele mai întunecate zile din istoria Noii Zeelande”.