Rezultatele parțiale oficiale ale alegerilor parlamentare din 14 mai arată că Alianța Populară condusă de Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdoğan a adunat 321 de parlamentari. Alianța Națională de opoziție are 213.

Alianța Populară aflată la guvernare – formată din AKP, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), Noul Partid al Bunăstării (YRP) și Partidul Marii Uniri (BBP) – a obținut majoritatea parlamentară, devansând celelalte alianțe și partide, scrie Hurriyet.

AKP a obținut 266 de locuri (35%), MHP a câștigat 50 de parlamentari (10%), în timp ce YRP a obținut cinci parlamentari în parlamentul de 600 de locuri.

Patru candidați ai Partidului Stânga Democrată (DSP) și ai Partidului Cauza Liberă (Hüda-Par), care susțin Alianța Populară, au fost incluși pe listele AKP și au fost aleși ca deputați.

Alianța Națională - compusă din principala formațiune de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), Partidul İYİ (Bun), Partidul Fericirii (Saadet Partisi), Partidul Democrației și Progresului (DEVA), Partidul Viitorului (GP) și Partidul Democrat (DP) - a obținut 213 deputați, CHP câștigând 169 (25,3 la sută) și Partidul İYİ câștigând 44 de locuri (9,7 la sută).

PD, DEVA, GP și Saadet Partisi și-au inclus candidații parlamentari pe listele CHP, asigurând un total de 34 de locuri.

În cadrul Alianței pentru Muncă și Libertate, Partidul Stânga Verde (YSP) a câștigat 62 de locuri (8,8 la sută), în timp ce Partidul Muncitorilor din Turcia (TİP) a avut patru parlamentari (1,7 la sută).

Sursa: RADOR