Emmanuel Macron a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a reduce afluxul de muncitori slab calificați detașați din Europa de Est în Franța.

Într-o discuție cu președintele Comisiei Jean-Cluade Juncker, noul președinte al Franței a discutat despre posibilitatea reducerii fluxului de muncitori slab pregătiți din estul Europei, susținând că acest transfer afectează suportul pentru Uniunea Europeană, notează HotNews.ro.

Macron susține că vrea să reformeze Franța, și să revitalizeze economia, dar Uniunea Europeană trebuie să protejeze standardele de viață. „Alături de această Franță care reformează, care transformă, care revizuiește, avem nevoie de o Europă care să protejeze", a spus Macron.

Potrivit HotNews, țările europene sunt divizate în privința acestui subiect, între estul sărac și vestul bogat, în privința regulilor actuale potrivit cărora șoferi bulgari de camion sau muncitori lituanieni în construcții pot lucra pe perioade limitate în Franta și să fie plătiți cu salarii la nivelul Europei de Est. Noi decizii pe marginea acestei legislații sunt așteptate luna viitoare. 

Macron a evidențiat că el crede în construcția europeană și că a fost ales „pe baza unui proiect profund european”, câștigând „în fața tentativelor de repliere, de contracție și de distrugere a Europei”, relatează Agerpres.

„Trebuie să avem o Europă și mai ales o zonă euro care să funcționeze mai bine. Să înnoim cadrul instituțional dar și modul obișnuit de funcționare. Această refondare europeană, aceea pe care împreună o vom promova, va fi responsabilitatea generației noastre”, a explicat Macron.

„Ne-am obișnuit ca uneori să ne limităm să administrăm Europa. Iar această Europă, dacă vom continua să ne mulțumim cu administrarea ei, atunci se va destrăma. O spun aici cu multă forță în acest oraș al instituțiilor Europei noastre”, a spus președintele francez, aflat la Bruxelles.

Macron a insistat în timpul campaniei electorale pe ideea unei integrări sporite a zonei euro și este considerat un adept al ideii Europei cu mai multe viteze.