După ce opoziția a răsturnat Cabinetul de la Sofia printr-o moțiune de cenzură care a trecut de Parlament și guvernul lui Kiril Petkov a demisionat, președintele Rumen Radev va organiza consultări cu partidele parlamentare .

În urma consultărilor, Radev va înmâna un prim mandat de formare a unui nou guvern, informează Novini. Procedura constituțională prevede ca șeful statului să se consulte cu formațiunile parlamentare pentru a stabili dacă actuala Adunare Națională poate alege un nou cabinet. După consultări, președintele va mandata cel mai mare grup parlamentar, al partidului "Continuăm Schimbarea", să formeze un nou guvern.

La această situație s-a ajuns, după ce partidul "Există un Astfel de Popor" (ITN) a decis să se separe de coaliția de guvernământ. Deși șase deputați au ieșit din rândurile ITN, doar câteva voturi au lipsit pentru ca partidul de guvernământ să adune cele 121 de voturi necesare pentru a rămâne la putere.

Potrivit declarațiilor de până acum, prim-ministrul demisionar, Kiril Petkov, va primi primul mandatul de formare a unui nou cabinet și va avea la dispoziție șapte zile pentru a forma o nouă structură guvernamentală.

În cazul unei încercări nereușite, al doilea grup parlamentar ca mărime - GERB-Uniunea Forțelor Democrate - va avea ocazia să formeze un cabinet. Dacă nici al doilea mandat nu va fi realizat, președintele va trebui să aleagă unul dintre celelalte grupuri parlamentare căruia îi va acorda al treilea mandat.

Dacă și a treia încercare eșuează, președintele Radev va trebui să numească un cabinet interimar, să dizolve cea de-a 47-a Adunare Națională și să programeze alegeri. Cel mai devreme, noi alegeri parlamentare anticipate pot fi organizate în ultima săptămână din septembrie sau în luna octombrie.

Sursa: RADOR