Guvernul de la Londra va investiga sesizările referitoare la cetățenii europeni care sunt blocați de la închirierea sau cumpărarea de proprietăți și de la obținerea de locuri de muncă, scrie The Guardian.

Dovezile că cetățenii Uniunii Europene care s-au mutat în Marea Britanie sunt blocați de la închirierea sau cumpărarea de proprietăți, obținerea locurilor de muncă și rezervarea concediilor vor fi investigate de biroul de egalitate al Guvernului. Ministrul Educației, Nick Gibb, le-a spus parlamentarilor că instituția pe care o conduce "este conștientă de ce se întâmplă și că verifică rapoartele de sporire a discriminării împotriva cetățenilor europeni care caută un loc de muncă sau vor să cumpere bunuri sau servicii în Marea Britanie".

Investigația a început după ce ministrul Muncii, Paul Blomfield, a prezentat un dosar cu peste douăzeci de exemple de anunțuri de locuri de muncă, locuințe și alte oportunități, în care se refuză solicitantările din partea cetățenilor care nu sunt britanici sau irlandezi.

Dosarul, elaborat de un grup care reprezintă interesele cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, a inclus exemple de discriminare în ceea ce privește locuințele, ocuparea forței de muncă și alte servicii, potrivit The Guardian.

Exemplele includ:

  • Proprietăți date spre închiriere numai pentru cetățenii britanici.
  • Un anunț pentru un director de vânzări în Bristol solicită competențe lingvistice germane, dar restricționează locul de muncă la deținătorii de pașapoarte din Marea Britanie.
  • Un loc de muncă care recuperează mașini de închiriat din Franța și Spania și le trimite înapoi în Marea Britanie este limitat doar la deținătorii de pașapoarte din Regatul Unit.
  • Anunțul pentru un job de cercetare la Solihull precizează că cei care doresc să aplice "trebuie să aibă dreptul de a rămâne și de a munci permanent în Marea Britanie, precum și un pașaport valabil în Regatul Unit".
  • Agenții de turism care refuză să accepte rezervări făcute de cetățeni care nu sunt britanici sau irlandezi și care anulează concediile deja rezervate de cetățenii UE din alte țări.
  • O firmă de avocatură care recomandă ca contractele de muncă să conțină clauze care să precizeze că pierderea dreptului la muncă va conduce la o concediere imediată.

Blomfield a transmis aceste exemple mai multor miniștri, spunând că este profund îngrijorat de faptul că cetățenii UE se confruntă cu discriminare în cadrul industriei serviciilor și pe piața forței de muncă.

"Sunt sigur că sunteți de acord că aceste rapoarte sunt un motiv de alarmă, reflectând incertitudinea din sectorul de afaceri și discriminarea cu care se confruntă cetățenii UE. Lipsa detaliilor primite de la Guvern contribuie la acest climat de incertitudine și confuzie", spune ministrul.

Răspunsul său a fost urmat de un răspuns scris al lui Nick Gibb, care spune că Marea Britanie are una dintre cele mai puternice legi antidiscriminare din lume și a promis să se asigure că aceste drepturi sunt protejate.

"Biroul de egalitate al guvernului este conștient de rapoartele privind discriminarea împotriva resortisanților UE care solicită un loc de muncă în Regatul Unit, iar acestea au fost transmise secretarului de stat pentru Brexit", spune ministrul.

El recomandă ca orice persoană care crede că s-a confruntat cu o discriminare ilegală să contacteze serviciul de consiliere, conciliere și arbitraj sau serviciul de asistență consultativ în materie de egalitate.

"Această investigație în aceste cazuri extrem de îngrijorătoare este binevenită, însă trebuie să conducă la acțiune. Guvernul trebuie să spună clar că discriminarea nu va fi tolerată", a spus Blomfield pentru The Guardian.

Se așteaptă ca această chestiune să fie ridicată în Parlament marți, când are loc o dezbatere pentru "negocierile privind drepturile cetățenilor britanici în UE".

Dreptul european, abrogat

Camera Comunelor a aprobat în cursul nopții de luni spre marți proiectul de lege al guvernului destinat să pună capăt supremației dreptului european în Marea Britanie.