Emisarul Chinei, Li Hui, a cerut Ucrainei și Rusiei să înceapă discuțiile, subliniind în același timp că Beijingul va "continua să ofere asistență" Kievului "în limitele posibilităților sale", scrie Le Figaro.

Trimisul Chinei în Ucraina, Li Hui, aflat în vizită la Kiev, a declarat joi că nu există niciun remediu magic pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a cerut Kievului și Moscovei să inițieze discuții.

"Nu există niciun panaceu pentru a rezolva criza și toate părțile trebuie (...) să construiască o relație de încredere reciprocă și să creeze condițiile pentru a opri războiul și să dialogheze", a insistat Li Hui, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de afaceri externe chinez.

Într-o vizită în Ucraina, marți, Li Hui s-a întâlnit în special cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. El este cel mai înalt oficial chinez care a vizitat Ucraina de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022. De asemenea, în discuțiile sale cu oficialii ucraineni, Li Hui a subliniat că țara sa, China, "va continua să ofere asistență Ucrainei în măsura capacităților sale".

Călătoria sa, menită să promoveze o reglementare politică a războiului, ar trebui să-l ducă și în Polonia, Franța (la începutul săptămânii viitoare), Germania și Rusia. China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă.

Pe de altă parte, în luna februarie, Beijingul a propus un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, privit cu scepticism de către occidentali, iar președintele său, Xi Jinping, a vizitat Moscova în martie, oferind sprijin simbolic lui Vladimir Putin în fața occidentalilor.

Sursa: RADOR