Potrivit lui Nicolas Gosset, cercetător la Institutul Regal Superior de Apărare, Vladimir Putin devine din ce în ce mai dependent de anumite grupări ultraradicale.

La peste nouă luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, o victorie a Moscovei pare să se îndepărteze treptat. Președintele rus, Vladimir Putin, nu este totuși gata să capituleze și se agață de bine de rău de obiectivul lui, îndeosebi sprijinindu-se pe ajutorul mai multor grupări înarmate foarte influente în conflict.

"Ce e de reținut e faptul că Vladimir Putin devine din ce în ce mai dependent de cei care îi pot acorda eventual o victorie, anume Prigojin, grupul Wagner sau cecenii lui Kadîrov", a declarat cercetătorul Nicolas Gosset pentru RTBF, preluat de la Libre Belgique.

"El devine ostaticul acestei situații".În opinia expertului de la Institutul Regal Superior de Apărare, unele dintre aceste grupări sunt decise să meargă până la capăt și sunt gata de orice pentru a răsturna trupele ucrainene. Ceea ce reprezintă în mod clar o ameninare pentru regim.

Figurile proeminente ale acestor grupări ar putea avea și ambiții prezidențiale: "Nu trebuie să ignorăm scenariul potrivit căruia am avea un lider și mai rău ca Putin în fruntea Rusiei, ca de exemplu Evgheni Prigojin, care are acum ambiții politice declarate, cu perspectiva înființării unui partid politic", avertizează Nicolas Gosset.

"Acum, e posibil și ca să asistăm la un scenariu de ruptură. Nemulțumirea socială ar putea fi atât de mare încât să ducă la o revoltă a populației".

Sursa: RADOR