Uniunea Europeană, coordinatoarea negocierilor de la Viena privind nuclearul iranian, a prezentat "un text final", a anunțat luni un oficial european, sperând într-o concluzie "peste câteva săptămâni".

"Am lucrat patru zile și astăzi textul este pe masa înalților reprezentanți", a dclarat el presei sub acoperirea anonimatului. "Negocierea s-a încheiat, este textul final (...) și nu va fi renegociat", scrie La Libre Belgique.

După un blocaj de câteva luni, diplomații tuturor părților (Iran, Rusia, China, Franța, Regatul Unit și Germania) s-au întors la Viena joia trecută pentru a salva acordul muribund din 2015.

Pactul cunoscut sub acronimul englez JCPOA urmărește să garanteze caracterul civil al programului nuclear iranian, acuzat că încearcă să se doteze cu arma atomică în ciuda negărilor sale.Dar în urma retragerii unilaterale în 2018 a Statelor Unite sub impulsul lui Donald Trump și a restabilirii sancțiunilor americane, Teheranul nu și-a mai respectat, treptat, obligațiile.

Obiectivul negocierilor, la care Statele Unite participa indirect, este de a repune procesul pe șine."Acum mingea este în terenul capitalelor și vom vedea ce se va întâmpla", a adăugat oficialul european. "Nimeni nu rămâne la Viena".Insistând pe "calitatea textului", el a spus că "speră foarte tare să fie acceptat" și ca un acord să intervină "peste câteva săptămâni".

Rămâne totuși un obstacol important: Iranul cere Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) închiderea problemei centralelor nedeclarate, unde au fost găsite urme de uraniu îmbogățit.

"Asta nu are nimic de a face cu JCPOA. În același timp, Iranul spune că este fundamemntal. Sper că Iranul și AIEA vor ajunge la un acord pentru că acest lucru va facilita multe lucruri", a declarat oficialul.

"Agenția ar trebui să rezolve complet chestiunea (...) pe cale tehnică și să elimine chestiunile politice nepertinente și neconstructive", a afirmat duminică ministrul iranian al afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian. 

Sursa: RADOR