Numărul imigranților care au ajuns în Uniunea Europeană pe mare a scăzut cu două treimi în 2016 datorită acordului privind migrația cu Turcia, însă sosirile în Italia din nordul Africii au atins un nivel record.

Astfel, 364.000 de imigranți au ajuns la țărmurile Europei, potrivit Frontex, Agenția UE pentru protecția frontierelor. Numărul migranților ajunși în insulele sau pe teritoriul continental al Greciei a scăzut cu 79% până la 182.500, pe fondul unui acord încheiat în martie prin care UE oferă Turciei miliarde de euro atât timp cât îi ține pe refugiați pe teritoriul său și îi oprește pe traficanți din a-i transporta pe imigranți prin Marea Egee spre Grecia.

Parlamentul European discută săptămâna viitoare stadiul acordului și eventual reluarea transferurilor către Grecia. Astfel, Comisia pentru libertăți civile va discuta despre punerea în aplicare a acordului între UE și Turcia privind refugiații și migranții, situația actuală privind operațiunile de relocare și recomandarea Comisiei de a relua transferurile de refugiați în Grecia în temeiul Convenției de la Dublin. 

Înțelegerea dintre UE și Turcia prevedea și ajutor financiar pentru regimul de la Ankara, liberalizarea regimului de vize pentru călătoriile turcilor în UE și accelerarea discuțiilor de aderare, însă toate acestea au fost puse în așteptare din cauza campaniei de represiune a guvernului împotriva criticilor după lovitura de stat eșuată din iulie, notează Agerpres.

Imigranții care traversează în continuare Marea Egee provin în special din Siria, Afganistan și Irak.

Circa 181.000 de imigranți au ajuns în Italia în 2016 din nordul Africii prin Mediterana, cel mai ridicat număr înregistrat vreodată și cu 20% mai mare decât 2015. Cel mai numeros grup de imigranți care au ajuns în Italia a fost format din nigerieni, eritreeni și guineezi, a adăugat Frontex. 

Organizația Internațională pentru Migrație a spus anterior că 2016 a fost anul cu cei mai mulți imigranți morți în Mediterana - aproape 5.000

.