Un avion de luptă rusesc Su-27 a doborât marți o dronă americană Reaper MQ-9 deasupra Mării Negre, a anunțat armata americană, conform AFP, citată de Rador.

"Drona noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea MQ-9", a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa și Africa.

"Este vorba despre un act periculos și neprofesionist din partea rușilor, care aproape a provocat prăbușirea celor două avioane", a adăugat el, referindu-se la incidentul dintr-o zonă care a fost atent monitorizată de NATO încă de la începutul războiului din Ucraina.

"Dronele americane și ale aliaților vor continua să opereze în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional", a adăugat el.

Potrivit unui oficial NATO, generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților din Europa (SACEUR), a informat statele aliate în legătură cu incidentul. Potrivit unei surse militare occidentale care a vorbit sub rezerva anonimatului, canalele diplomatice dintre Washington și Moscova vor fi activate pentru a se evita orice escaladare.

Spațiul aerian de deasupra Mării Negre este scena unor interacțiuni foarte regulate între drone și avioane din țările NATO și forțele armate ruse. Drona Reaper, fabricată de compania americană General Atomics, este o aeronavă pilotată la distanță de tip MALE (altitudine medie rezistență îndelungată), echipată cu senzori ultramoderni la bord pentru a efectua operațiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 km/h. Cu o anvergură de 20 de metri, are o autonomie de peste 24 de ore de zbor. 

Ministerul rus al Apărării a negat că avionul său ar fi intrat în contact cu drona, despre care a asusținut că s-a prăbușit după "manevre bruște", notează Reuters, citat tot de Rador.

Acesta a comunicat că drona fusese detectată în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014. Departamentul american de Stat a transmis ulterior că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta față de doborârea dronei. Incidentul a avut loc în contextul în acre trupele rusești atacă în valuri de-a lungul frontului din estul Ucrainei și președintele rus Vladimir Putin a reiterat ideea sa potrivit căreia existența Rusiei ca stat este în joc în acest război. 

Miercuri, The New York Times scrie că, potrivit unui reprezentant militar de rang înalt drona doborâtă a decolat marți dimineață de la o bază militară din România, scrie presa internațională.

Tot sursa citată de NYT spune că drona era în misiune supraveghere în zona Crimeea, la o altitudine de aproape 8 kilometri când a fost interceptată de avioanele rusești.