NYT: SUA se căznesc să oprească Iranul să mai livreze drone Rusiei
Administrația Biden a început să depună mari eforturi pentru a-i bara Iranului capacitatea de a produce și a livra drone Rusiei - un efort care amintește de îndelungatul program vizând blocarea accesului guvernului din Teheran la tehnologia nucleară.
În interviuri din Statele Unite, Europa și Orientul Mijlociu, o serie de oficiali din sectorul informațiilor, din sectorul militar și din cel legat de sercuritatea națională au vorbit despre un larg program american menit să lipsească Iranul de capacitatea de a putea produce drone, ei dorind ca astfel să îngreuneze eforturile Rusiei de a lansa avioane fără pilot de tip kamikadze și, în cazul în care orice alt plan eșuează, să ofere Ucrainei apărarea necesară pentru a le putea doborî.
În ultimele săptămâni, aceste eforturi au devenit mai clare. Administrația și-a accelerat demersurile pentru a lipsi Iranul de componentele produse în Occident, necesare în producția de drone vândute Rusiei după ce, în urma examinării epavelor, s-a constatat că dronele interceptate erau pline de aparatură "made in America".
Forțele americane ajută armata ucraineană să ochească locurile unde dronele sunt pregătite în vederea lansării – un obiectiv greu de atins, având în vedere că rușii se învârtesc în jurul lor, fiind vorba de niște locuri care se întind de la terenuri de fotbal la parcări. Iar americanii se grăbesc să ofere noi tehnologii, menite să poată semnala anticipat apropierea dronelor, sporind astfel șansele Ucrainei de a le doborî prin orice mijloace, de la simple focuri de armă la rachete.
Dar toate aceste opțiuni s-au izbit de mari obstacole, iar efortul de a lipsi dronele de piesele principale se dovedește deja dificil după tentativele de decenii de a priva Iranul de componentele necesare construirii delicatelor centrifuge pe care țara le folosește în vederea îmbogățirii uraniului până spre stadiul în care acesta ar putea folosi la fabricarea bombelor. În ultimele săptămâni, oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că iranienii își aplică în cazul dronelor cunoștințele datorită cărora ei au putut să răspândească producția de centrifuge în toată țara și să găsească tehnologii „de dublă folosință” de pe piața neagră ca să ocolească controlul asupra exporturilor.
De fapt, una din companiile iraniene, considerate de Marea Britanie, Franța și Germania drept producător-cheie al unuia dintre cele două tipuri de drone cumpărate de ruși, Qods Aviation, apare de ani de zile pe lista ONU de furnizori ai programului nuclear și de rachete al Iranului. Compania, care aparține armatei iraniene, și-a extins linia de drone în pofida valului de sancțiuni.
Eforturile administrației de a rezolva problema dronelor furnizate de Iran survin într-un moment semnificativ al războiului, respectiv, tocmai când Ucraina își folosește propriile drone pentru atacuri lansate pe teritoriul Rusiei, inclusiv în atacul din această săptămână asupra unei baze care adăpostea bombardiere rusești de importanță strategică. În același timp, oficialii de la Washington și din Londra avertizează că s-ar putea ca Iranul să furnizeze Rusiei și rachete, ajutând Moscova să-și acopere lipsa acută din domeniu.
Oficiali din cadrul alianței occidentale afirmă că sunt convinși că Iranul și Rusia, ambele izolate de sancțiunile impuse de americani și nu numai, formează o nouă alianță de bună înțelegere. Un înalt oficial a spus că parteneriatul s-a diversificat rapid după ce, vara trecută, acceptul Iranului de a le furniza drone rușilor „l-a scăpat de necazuri pe Putin”.
Renunțând la speranța de a mai relansa acordul nuclear din 2015 convenit cu guvernul de la Teheran, Administrația Biden a impus, la interval de câteva săptămâni, noi sancțiuni.
Din dorința de bloca atacurile cu drone, consilierii lui Biden au intrat în discuții cu un aliat având o îndelungată experiență în subminarea programului nuclear iranian, respectiv, Israelul.
La o videoconferință avută, joia trecută, cu înalți oficiali ai departamentelor de securitate, militare și de informații din Israel, consilierul pentru securitate națională, Jack Sullivan, „a discutat relațiile militare crescânde ale Iranului cu Rusia, inclusiv desrpre transferul de armament folosit de Kremlin împotriva Ucrainei și vizând infrastructura civilă, precum și tehnologia oferită în schimb Iranului de Rusia”, s-a arătat într-un sumar al Casei Albe despre reuniunea menționată. Declarația nu a oferit și detalii despre modul în care cele două țări abordează problema.
Dar demn de observat a fost faptul că administrația a ales să pomenească discuția în timpul reuniunii sale trimestriale, axată de obicei pe probleme vizând prejudicierea capacității nucleare a Iranului. Israelul și Statele Unite colaborează de mai multă vreme în privința pericolelor de ordin tehnologic care ar putea apărea din Iran. Împreună, cele două țări au gestionat unul dintre cele mai faimoase și mai sofisticate atacuri cibernetice, folosind un cod de computer căruia ulterior i s-a spus ‚Stuxnet’, pentru a ataca centrifugele nucleare ale Iranului.
De atunci, Israelul nu a mai făcut nicun secret din tentativele sale de a sabota centrele de îmbogățire a uraniului.
Până acum mai puțin de o lună, oficiali aa guvernului american și ai celui britanic afirmau că, în mare parte, dronele s-ar afla în Crimeea. Apoi, după câteva zile, ele au dispărut, reapărând în zone din Zaporijia, o regiune ocupată de ruși. Mișcările au fost urmărite de oficialii americani și ucraineni, unii stând umăr la umăr în centrele de informații militare. Dar dronele sunt extrem de mobile, lansatoarele lor aflându-se în camioane or, rușii știu că ele sunt vânate, așa că le mută în locuri mai sigure, ceea ce face ca depistarea și atacarea lor să fie dificilă. Se pare că schimbarea locurilor de lansare se datorează temerilor rușilor legate de vulnerabilitatea Crimeii.
Există tot mai multe dovezi care ar demonstra că relațiile de ordin militar ar putea fi reciproc avantajoase. Marea Britanie a acuzat Rusia că, în schimbul câtorva sute de drone, intenționează să ofere Iranului aparatură militară perfecționată.
„Iranul a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”, a declarat, săptămâna trecută, în parlament, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
Câteva companii americane, printre care Edgesource Corporation și BlueHalo, amândouă din Virginia – au asigurat instructaj și tehnologie pentru a ajuta la depistarea și la apărarea în fața dronelor rusești, după cum afirmă oficiali ai SUA.
Edgesource a donat cca. $2 milioane prin aceste sisteme, inclusiv unul pe nume Windtalkers, ca să ajute Ucraina să localizeze, să identifice și să urmărească drone ale dușmanului pe o distanță de peste 50 km., identificând totodată și dronele ucrainene aflate în același spațiu aerian, după cum a declarat Joseph Urbaniak, șeful de operațiuni al companiei.
Statele Unite au oferit Ucrainei și alte tehnologii anti-dronă, cel mai recent, în cadrul unui amplu program de înarmare, în valoare de $275 milioane, potrivit unui anunț al Pentagonului de pe 9 decembrie. Dar oficialii americani au refuzat să ofere detalii și să precizeze genul de asistență, invocând probleme legate de securitatea operațiunii.
sursa: RADOR
Comentarii