O camionetă a intrat, sâmbătă noaptea, în pietonii aflați pe London Bridge din centrul capitalei Marii Britanii. Totodată, mai multe persoane au fost înjunghiate în Borough Market. Al treilea incident a avut loc la Vauxhall.

06/06

13:17 Cel de-al treilea atacator a fost identificat ca fiind Youssef Zaghba, un cetățean de origine marocană-italiană, anunță BBC.

+++

Autoritățile britanice au anunțat luni seara identitatea a doi dintre cei trei teroriști aflați în spatele atacului de pe London Bridge și Borough Market. Cei doi atacatori sunt Khuram Shazad Butt (27 de ani, cetățean britanic, născut în Pakistan, cunoscut agenților de la MI5 întrucât a apărut într-un documentar realizat de televiziunea Channel 4 despre o grupare de islamiști extremiști) și Rachid Redouane (de origine libiană și marocană, nu era cunoscut autorităților, singura problemă fiind acea că anchetatorii nu au putut să stabilească dacă acesta s-a născut în 1986 sau în 1991), relatează BBC. Autoritățile nu au anunțat identitatea celui de-al treilea atacator.

Totodată, oliția britanică a mai făcut public faptul că găsit ceea ce par să fi fost cocteiluri Molotov în spatele mașinii folosite de trei jidahiști.

05/06

13:55 Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni că, potrivit datelor oficiale obținute până în acest moment, nu se confirmă informația conform căreia doi cetățeni români ar fi fost reținuți în legătură cu incidentul de tip terorist de la Londra, din noaptea de sâmbătă, informează Agerpres.

"Referitor la articolele de presă conform cărora doi cetățeni români ar fi fost reținuți în urma raidurilor efectuate după incidentul de tip terorist de la Londra din noaptea de 3 spre 4 iunie, vă transmitem următoarele: conform datelor oficiale obținute până la acest moment, informația conform căreia doi cetățeni români ar fi fost reținuți în legătură cu incidentul de tip terorist de la Londra din 3 iunie nu se confirmă. De asemenea, precizăm că Poliția Metropolitană nu deține date care să confirme acest articol de presă", se arată în comunicatul de presă al MAE.

+++

11:00 Statul Islamic a revendicat, duminică seara, atacurile teroriste de la Londra.

"Un detașament al Statului Islamic a executat atacul de ieri de la Londra", se arată într-o declarație postată pe site-ul oficial al agenției media a Statului Islamic, Al Amaq, citată de Reuters.

+++

22:15 Un român și prietena sa care locuiesc într-un apartament în East Ham se află între cele șapte persoane arestate de polițiști britanici înarmați în urma unei descinderi care ar putea avea legătură cu atentatul de la Londra, potrivit unei martore citate de The Daily Telegraph, relatează News.ro.

Cei doi români au fost arestați împreună cu alți cinci bărbați de culoare, dintre care unul "îmbrăcat în haine islamice".

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat, duminică seară, că a primit și el, din cursul serii aceast[ informație, dar că încă nu are o confirmare.

"Am și eu această informație, de o oră, am cerut atașatului de la Ministerul de Interne să o verifice, acum nu am o confirmare", a declarat Mihalache, care a subliniat că verificările ar putea dura câteva ore, mai scrie News.ro.

+++

15:30 Poliția britanică a anunțat că a arestat, duminică, 12 persoane la Barking, în estul Londrei, în legătură cu atacul de sâmbătă seara, scrie presa internațională.

Totodată, autoritățile au efectuat tot duminică și percheziții la o adresă din estul Londrei care ar fi folosită de unul dintre cei trei atacatori, relatează Reuters. Un martor a povestit că auzit mai multe detonări în timpul operațiunii, iar că ulterior i s-a spus că au fost explozii controlate.

14:00 Premierul britanic Theresa May a anunțat că alegerile legislative anticipate din Marea Britanie se vor desfășura așa cum au fost programate în data de 8 iunie, în ciuda atentatului de sâmbătă seara de la Londra. Campania electorală, suspendată de toate partidele duminică, se va relua luni, relatează agențiile internaționale.

"Campania electorală se va relua în mod normal mâine (luni) și alegerile generale se vor derula așa cum au fost prevăzute joi", a spus premierul.  

De asemenea, May a mai afirmat că Marea Britanie se confruntă cu o "nouă formă de amenințare teroristă, iar atacatorii se copiază unul pe altul", deși recentele atentate, "produse unei ideologii nocive a extremismului islamist", nu sunt legate de cele precedente.

"Terorismul alimentează terorismul și autorii trec la acțiune nu pe baza unor comploturi pregătite cu atenție, acestea sunt însă atacuri izolate, care se copiază de multe ori unul pe altul, utilizând mijloacele cele mai crude", a subliniat May.

"Este destul"

 

De asemenea, premierul britanic consideră că a venit vremea să se spună că "este destul" în privința luptei împotriva terorismului, că "nu putem și nu trebuie să pretindem că lucrurile pot continua ca acum", dar și că sunt necesare măsuri mai dure, întrucât "terorismul generează terorism".

"Am făcut progrese semnificative în ultimii ani, însă există, să fim sinceri, prea multă toleranță față de extremism în țara noastră. (...) Întreaga noastră țară trebuie să fie unită în a ataca acest extremism, iar noi trebuie să ne trăim viețile nu într-o serie de comunități separate, ci ca un adevărat Regat Unit", consideră May, citată de BBC.

Declarațiile Theresei May au venit în urma ședinței "Cobra", în care s-a decis ca Londra să coopereze cu liderii comunității internaționale cu scopul de a închide zone ale Internetului folosite de teroriști pentru a comunica.

12:10 Numărul persoanelor decedate în urma atacurilor a crescut la șapte.

Mai multe străzi din jurul London Bridge rămân închise duminică,  ceea ce-i impiedică pe unii angajați ai spitalelor să ajungă la serviciu, scrie BBC News.

Duminică dimineața au fost nchise în continuare London Bridge, Southwark Bridge, Borough High Street, Southwark Street, Lower Thames Street, King William Street, Gracechurch Street și Canon Street. Stația London Bridge urmează să rămână închisă duminică toată ziua, precum și stația Borough Tube. 

+++

Atentatul este ”un atac deliberat și laș împotriva unor londonezi inocenți și a vizitatorilor orașului nostru, care profitau de o sâmbătă seară. Nu există nicio justificare posibilă pentru astfel de acțiuni barbare", a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan. 

+++

Șase oameni au fost uciși, iar 48 de persoane au fost internate în cinci spitale din Londra, a anunțat duminică Serviciul de ambulanță din capitala britanică, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Trei bărbați suspecți au fost împușcați mortal, potrivit Poliției metropolitane. Un ofițer al Poliției rutiere a fost grav rănit.

Poliția londoneză spune că cei trei suspecți purtau veste cu bombe false și au fost uciși în primele opt minute de la primul apel de urgență.

"La ora 22:08, am început să primim informații cum că un vehicul a lovit pietonii de pe London Bridge. Vehiculul a continuat să meargă de pe London Bridge spre Borough Market. Ofițerii înarmați au reacționat foarte repede și cu curaj în fața a trei suspecți de sex masculin care au fost împușcați și uciși în piața Borough. Suspecții au fost confruntați și împușcați de poliție în opt minute de la primul apel", a afirmat Comisarul pentru operațiuni de specialitate al Poliției Metropolitane, Mark Rowley.


Atacul din Vauxhall a fost unul separat, fără legătură cu atacul terorist.

+++

”Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor date suplimentare, precum și informații cu privire la identitatea victimelor.‎  Misiunea diplomatică monitorizează situația și păstrează în permanență legătura cu autoritățile, fiind pregătită să acorde asistență consulară”, anunță MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord: +44 20 76027328;+44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193;+44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065.

Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), care activează 24/24. 

De asemenea, Ambasada României la Londra poate fi contactată și pe numărul de urgențe consulare +44 7738716335.

+++

03:20 The Sun scrie ca doi atacatori ar fi fost uciși de politțe, alti trei fiind încă în libertate, dar și că șapte persoane au decedat în urma atacurilor, iar alte 20 au fost rănite. Numerele nu sunt confirmate oficial de autoritățile care evită să dea orice detalii cu privire la atacuri.

03:00 Poliția londoneză confirmă că atacurile de pe London Bridge, unde o camionetă a intrat în mulțime, și din Borough Market, unde mai multe persoane au fost înjunghiate, sunt atacuri teroriste.

Autoritățile spun că al treilea incident, cel din Vauxhall, a fost o înjunghiere, dar fără nicio legătură cu primele două atacuri.

 

"Asta este pentru Allah"

Un martor ocular aflat pe London Bridge în momentul atacului a povestit că a vazut trei bărbați care au coborât din camioneta care a intrat în pietoni și care au inceput sa injunghie la întamplare oameni, strigând că "asta este pentru Allah", scrie The Telegraph.

"Au început pur și simplu să-i împingă, să-i lovească, au scos cuțitele. S-au îndreptat spre Southwark Cathedral, spre baruri și au început să alerge spre oameni. Oamenii de la baruri au ripostat (...) O femeie se uita la ei și au inceput să o înjunghie", a spus martorul citat de The Telegraph.

02:35 Premierul britanic Theresa May a anunțat o reuniune a comitetului de urgență al Guvernului "Cobra" la prima oră a dimineții. De asemenea, a afirmat că teribilul incident din Londra este "un potențial act de terorism".

Theresa May s-a întors de urgență la Londra. Ea se afla în campanie electorală pentru alegerile de pe 8 iunie.

update 02:30 Poliția londoneză a redeschis stația de metrou Vauxhall, semn că alerta ar fi fost ridicată, însă nu a oferit nicio explicație pentru intervenția din zonă.

update 02:25 Președintele Statelor Unite Donald Trump a fost informat în legătură cu incidentele din Londra, căreia i-a oferit tot suportul.

De asemenea, The Telegraph anunță, citând surse din poliție, că cel puțin două persoane și-au pierdut viața în urma incidentului de pe London Bridge.

 

update 01:55 Poliția londoneză anunță că o persoană a decedat în urma atacului de pe London Bridge, însă nu oferă alte detalii, înafara aceluia că iau în calcul posibilitatea unui atac terorist.


update 01:45 Poliția Metropolitană anunță, pe Twitter, că răspunde la un al treilea atac.

De asemenea, autoritățile londoneze au anunțat că sunt în căutarea a trei suspecți în legătură cu atentatul de pe London Bridge și că este posibil ca aceștia să fie înarmați, potrivit Reuters.

Patru stații de metrou au fost închise: London Bridge, Waterloo East, Charing Cross și Cannon Street.

 

update 01:45 Autoritățile au cerut oamenilor să fugă cât mai repede, dar să fie vigilenți și să anunțe orice eveniment anormal.

Poliția londoneză a intrat în mai multe localuri din zona London Bridge.

Corespondentul BBC pentru afaceri interne, Tom Symonds, a spus că un gardian care supraveghează o serie de pub-uri din zona London Bridge a declarat că a văzut patru persoane înjunghiate de trei atacatori. 

Martorii au spus că au auzit împușcături la doar 10 minute de la incidentul de pe pod.

 

update 01:30 Poliția Metropolitană confirmă, pe Twitter, cel de-al doilea incident, în Piața Borough Market din Londra, aflată în imediată apropiere de London Bridge, unde ar fi intrat un atacator cu un cuțit uriaș, potrivit martorilor.

Au fost trase mai multe focuri de armă.

 

update 01:10 The Telegraph scrie că în jur de 15-20 de oameni au răniți în accidentul de pe London Bridge. Reuters relatează că martori oculari au povestit că au văzut trei persoane care ar fi avut gâtul retezat.

De asemenea, relatează că o persoană a intrat într-un restaurant și a injunghiat în jur de două-trei persoane.

Martorii au povestit că mai multe echipaje cu ofițeri înarmați sunt la fața locului incidentului, după ce o camionetă albă s-a urcat pe trotuar și s-a îndreptat către pietoni, sâmbătă seara, în jurul orei locale 23:00. Potrivit acestora, aproximativ șase persoane ar fi fost rănite.

Un martor a povestit pentru televiziunea BBC că vehiculul, care circula cu aproximativ 80 de km/h a intrat într-un grup de 20 de oameni.

Poliția Metropolitană a anunțat, pe Twitter, că că are de-a face cu un incident pe podul London Bridge. Poliția vorbește de un incident serios, dar momentan nu au anunțat dacă ar fi vorba despre un atac terorist.

Și serviciul de Ambulanță din Londra a scris, pe Twitter că "Resurse multiple participă la un incident la #LondonBridge, evitați zona". De altfel, martorii spun că timpul de răspuns la incident al ambulanțelor a fost foarte rapid, de circa două minute.

De asemenea, reporterul BBC, Holly Jones, care se afla pe pod la momentul incidentului, a povestit că mașina era condusă de un barbat și că probabil "mergea cu aproximativ 50 de mile pe oră".

"A virat în jurul meu și apoi a lovit aproximativ cinci sau șase persoane. A lovit aproximativ doi oameni în fața mea și trei în urma mea. Aș spune că sunt aproximativ patru oameni grav răniți. Toți au paramedicii care îi asistă în acest moment", a declarat Jones pentru BBC News Channel.

Ulterior, reporterul a transmis că a văzut cum un bărbat a fost arestat de poliție, încătușat. Acesta nu ar fi avut cămașă pe el.

London Bridge a fost evacuat, dar și închis în ambele direcții.

De asemenea, sunt informații că s-ar fi auzit atât focuri de armă, dar și că mai multe persoane ar fi fost înjunghiate, potrivit informațiilor de pe Twitter.