O "cetățeană jurnalistă" chineză, arestată după reportajele făcute despre carantina din Wuhan, a fost condamnată luni la 4 ani de închisoare, potrivit avocatului ei, la un an de la apariția COVID-19 în acest oraș.

Condamnarea lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost pronunțată de un tribunal din Shanghai (est) pentru "provocare de tulburări" după un proces de câteva ore, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocații săi, relatează France Presse, citată de Agerpres.

"Părea foarte abătută când a fost anunțată hotărârea", a declarat el pentru AFP.

Terminologia "provocare de tulburări" este frecvent utilizată împotriva oponenților regimului președintelui Xi Jinping.

Concret, instanța a acuzat-o că a difuzat informații false pe internet, a declarat celălalt avocat al ei, Zhang Keke.

În articolele pe care le-a difuzat online, Zhang a denunțat în special lockdown-ul impus la Wuhan (centru), menționând "o încălcare gravă a drepturilor omului".

Aproximativ zece diplomați străini și susținători ai lui Zhang au încercat fără succes să intre în tribunalul din Shanghai unde se desfășura procesul, dar poliția le-a refuzat intrarea, la fel și jurnaliștilor.

Zhang Zhan se afla în greva foamei din iunie și a fost hrănită cu forța cu ajutorul unui tub nazal, potrivit avocaților săi.

Zhang, originară din Shanghai, s-a dus în februarie la Wuhan, lovit atunci de epidemie, postând reportaje pe rețele sociale, în special despre situația haotică din spitale.