O delegație a lui Trump va începe în Arabia Saudită tratative vizând pacea dintre Rusia și Ucraina

Un oficial ucrainean a declarat că Kievul nu a fost informat și nu are planuri legate de o participare, scrie „Politico” (SUA).
Înalți oficiali ai Administrației Trump se îndreaptă spre Arabia Saudită pentru a începe tratative de pace cu negociatorii ruși și ucraineni, potrivit declarațiilor unui parlamentar republican și a doi oficiali americani la curent cu planul.
Cu toate acestea, un oficial ucrainean a declarat pentru Politico că anunțul discuțiilor din Arabia Saudită a fost o surpriză pentru Kiev și, deocamdată, nu există niciun plan legat de trimiterea vreunei delegații.
Oficialii americani au precizat că, în zilele următoare, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională, li se va alătura secretarului anerican de stat, Marco Rubio, și lui Steve Witkoff, emisarul președintelui Trump în Orientul Mijlociu, și vor începe discuții pe tema încheierii războiului.
Dar, potrivit acelorași oficiali, trimisul special al lui Trump pentru discuțiile dintre Ucraina și Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg, nu va fi prezent.
Aceiași oficiali au mai spus că nu există planuri vizând participarea la discuții a unor reprezentanți din partea vreunei mari puteri europene. Acest lucru i-ar putea supăra pe aliații NATO care i-au cerut în mod public președintelui Donald Trump să se asigure că ei vor avea un loc la masa negocierilor.
Întâlnirea ar putea reprezenta un moment major în tentativele lui Trump de găsi un plan de pace și, de asemenea, ar marca prima întâlnire majoră a reprezentanților ruși și ucraineni de la începutul războiului în 2022.
În cursul unui interviu acordat portalului Politico în culisele conferinței de securitate de la la München, Mike McCaul, un congresman republican din Texas, a confirmat planurile potrivit cărora Waltz și Witkoff i s-ar alătura lui Rubio în Arabia Saudită pentru a începe discuțiile între cele două părți aflate în conflict.
Doi oficiali americani, care au dorit să-și păstreze anonimatul pentru a discuta chestiuni delicate pe marginea acestor negocieri, au confirmat planurile, dar nu au oferit și alte detalii despre întâlniri, neprecizând nici care ar fi negociatorii ucraineni sau ruși participanți la negocieri.
Nici un purtător de cuvânt al guvernului ucrainean și nici vreunul din partea Departamentului de Stat nu au răspuns solicitării de a face un comentariu.
Miercuri, Trump le declarase reporterilor că se așteaptă să aibă o întâlnire față în față cu liderul rus, Vladimir Putin, în Arabia Saudită. „În cele din urmă, ne așteptăm să ne și întâlnim”, a spus el. „Ne vom întâlni în Arabia Saudită, să vedem dacă putem face ceva”.
La conferința de la Munchen, înalți oficiali europeni au subliniat că Ucraina trebuie să fie direct implicată în orice discuții dintre Trump și Putin.
„Va fi pace doar dacă suveranitatea Ucrainei este asigurată”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la conferința de sâmbătă. „În concluzie, o pace dictată nu se va bucura niciodată de sprijinul nostru.”
McCaul, care este fostul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, a fost și el de acord. „Președintele vrea pace. Dar trebuie să fie o înțelegere făcută la o masă unde acum să se afle și ucrainenii”, a spus el.
Sute de lideri străini de primă importanță și oficiali din sectorul securității naționale s-au reunit la München pentru Conferința anuală de Securitate. Întâlnirea a subliniat profunda încordare și neliniște a europenilor cu privire la viitorul angajament al americanilor sub conducerea lui Donald Trump față de alianța transatlantică, izvorâte după un discurs înflăcărat al vicepreședintelui american JD Vance, care a șocat mulți participanți.
Oficialii europeni și congresmenii americani au subliniat că orice acord de pace trebuie să fie negociat în așa fel, încât să nu întrerupă luptele doar pentru a-i permite Rusiei să se reînarmeze și să se regrupeze ca să poată lansa o nouă invazie în viitor.
Înaintea conferinței, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a exclus perspectiva aderării Ucrainei la NATO ca parte a negocierilor de pace și, de asemenea, a exclus ca trupele americane sau prevederile pe tema apărării colective din statutul NATO să fie extinse în sprijinul oricăror forțe viitoare de menținere a păcii. Acele declarații au atras chiar și oprobiul unui congresman republican, iar, ulterior, Hegseth și-a retras parțial comentariile.
Eventualitatea excluderii Ucrainei și a aliațilori europeni din viitoare tratative de pace a stârnit neliniște în rândul diplomaților de pe continent, dar unii văd în aceste temeri un semn al dezechilibrului de putere dintre Washington și Europa.
„Dacă trebuie să tot susții că ești important, probabil, asta înseamnă că nu prea ești”, a spus un diplomat european.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu este convins că, după trei ani de război, Putin este pregătit pentru tratative autentice de pace. „Trump mi-a spus că Putin vrea să oprească războiul. I-am spus: „Putin este un mincinos. Sper că veți exercita presiuni asupra lui, pentru că eu unul nu am încredere în el”, a spus Zelenski la Munchen.
Oficiali ai Administrației Trump i-au prezentat lui Zelenski un plan vizând predarea unora din rezervele de metale rare ale Ucrainei în schimbul unui sprijin militar continuu din partea SUA.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii