Știri proaspete din capitalele Europei, aduse de reporterii din redacțiile regionale ale EURACTIV.

BRUXELLES/STRASBOURG

Eurodeputații caută o alianță între progresiști: O parte dintre europarlamentarii din zona de centru și stânga au trimis o scrisoare candidaților pentru poziția de președinte al Comisiei Europene din partea formațiunilor socialiste, ecologiste și de stânga, cerându-le să ajungă la o înțelegere cât mai cuprinzătoare înainte și după alegerile europene din mai. Caucusul Progresist, un grup informal ce reunește deputați din grupul de stânga GUE-NGL, din grupul Verzilor și cel al socialiștilor (S&D), au trimis marți această scrisoare. Verzii au doi co-Spitzenkandidaten, Ska Keller și Bas Eickhout, în timp ce S&D l-a desemnat pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele actualei Comisii, iar Stânga Europeană îi susține pe Nico Cue și Violeta Tomic.

Potrivit scrisorii, eurodeputații le cer candidaților cap de listă să își împărtășească prioritățile pe zece teme, inclusiv creșterea sustenabilă, justiția socială, democrația sau solidaritatea, până la finele acestei luni. Scopul acestei inițiative este găsirea unei convergențe între candidații forțelor de stânga și progresiste, a spus Dimitris Papadimoulis, vicepreședinte al Parlamentului European, în special pentru a împiedica desemnarea candidatului popularilor la șefia Comisiei Europene. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

LONDRA

Drama Brexit: Într-o încercare de ultim moment, premierul Theresa s-a dus la Strasbourg luni seara pentu o ultimă rundă de discuții cu Jean Claude Juncker și Michel Barnier înainte de votul de azi asupra acordului privind Brexit. May și Juncker au anunțat că au agreat o declarație cu putere de lege în privința plasei de siguranță care vrea să evite apariția unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord. Însă aceste ultime negocieri nu par să fi adus rezultatul scontat, pentru că opoziția față de acordul agreat de Guvernul condus de Theresa May nu a slăbit. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)  

BERLIN

Pe aceeași linie: Cancelarul german Angela Merkel a spus luni că propunerile liderului CDU Annegret Kramp-Karrenbauer’s privind viitorul UE sunt foarte bune și „o busolă clară” pentru partidul pe care l-a condus atâția ani. Merkel s-a retras recent de la conducerea CDU.

Comerțul cu arme: Mai mulți deputați social-democrați (SPD) spun că grupul lor parlamentar ar trebui să susțină interzicerea definitivă a exporturilor de arme către Arabia Saudită. Parlamentarii ar intra astfel în conflict cu ministrul de externe Heiko Maas (numit de SPD), care este în favoarea unei relaxări a embargoului pentru a ajuta procesul de pace din Yemen. Germania a avut, între 2014 și 2018, o cotă de 6,4% din comerțul mondial cu arme, în creștere de la 6,1% în perioada 2009-2013. (EURACTIV.de)

PARIS

Fermieri nemulțumiți: Asociația fermierilor care practică agricultura ecologică este nemulțumită de planul Guvernului de a reduce subvențiile pentru agricultorii care trec la practici ecologice, de la cinci la trei ani. „Dacă cineva rezistă rei ani, a început bine”; a spus ministrul agriculturii săptămâna trecută. (EURACTIV.fr)

VARȘOVIA

Pensionarea lui Tusk?: Într-un interviu acordat săptămânalului Do Rzeczy, eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski a spus că președintele Consiliului European, Donald Tusk, ar trebui să se retragă la sfârșitul mandatului. „În mod normal, cineva din acea poziție nu mai preia un alt post la Bruxelles. Ar trebui să se retragă, cum a făcut predecesorul său, Herman van Rompuy”, a spus Saryusz-Wolski. (EURACTIV.pl)

ROMA

Berlusconi peste tot: Silvio Berlusconi a anunțat că el va fi candidatul Forza Italia (EPP) în patru din cele cinci constituențe din Italia în alegerile pentru Parlamentul European. El nu va candida, totuși, în zona centrală, pentru a nu periclita re-alegerea lui Antonio Tajani, actualul președinte al legislativului UE.

ATENA

Mai e de lucru: Eurogroupul a felicitat guvernul grec pentru progresul înregistrat în implementarea reformelor, dar a notat că mai sunt chestiuni de rezolvat, cum ar fi împrumuturile neperformante. Ca urmare, a amânat acordarea unei tranșe de un miliard de euro și a anunțat o reevaluare a situației pe 5 aprilie.

BRATISLAVA

Slovacia refuză banii americani: Ministerul slovac al apărării a refuzat oficial o investiție de 105 milioane de dolari prin Inițiativa Europeană de Descurajare, un program lansat de SUA în 2014 pentru a crește prezența americană în Europa după anexarea Crimeei de către Rusia. Deși banii aveau drept scop îmbunătățirea infrastructurii de la două aerodroame militare, ministerul a susținut că ajutorul american ar fi afectat suveranitatea Slovaciei. (Lucia Yar, EURACTIV.sk)

PRAGA

O recunoaștere târzie: Președintele ceh Miloš Zeman, cunoscut pentru atitudinile sale pro-ruse, a declarat într-un interviu acordat Czech News Agency că, „în contextul instabil mondial din prezent, este bine să fii integrat în UE, care este mai pmult sau mai puțin o alianță economică, dar și parte a unei alianțe militare precum NATO”. Cehia aniversează în acest an 20 de ani de la intrarea în NATO și 15 ani de la aderarea la UE. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Moderator TV, candidat la alegerile europene: Rareș Bogdan, realizator la postul Realitatea TV, a fost de acord să fie pus în fruntea listei PNL (EPP) pentru alegerile europene, au declarat surse politice pentru EURACTIV Romania. În lista PNL se regăsesc și actuali eurodeputați, precum Siegfried Muresan, Adina Valean și Daniel Buda. (Sebastian Rotaru, EURACTIV.ro)

PMP contra Fidesz: Partidul de centru-dreapta PMP va vota pentru excluderea Fidesz din PPE. Fondatorul PMP, fostul președinte Traian Băsescu a spus că partidul de guvernământ din Ungaria încalcă tratatele UE și se opune unor înțelegeri cu care ungarii au fost de acord când au intrat în UE.

SOFIA

În cautărea unor investitori în energie nucleară: Bulgaria caută investitori strategici pentru centrala nucleară Belene și, potrivit ministrului energiei, patru companii s-au interesat de proiect: CNNC din China, Framatome din Franța, Korea Hydro & Nuclear Power și General Electric. (Dnevnik.bg)

LJUBLJANA

E nevoie de pluralism în PPE: Janez Janša, liderul SDS (PPE), a confirmat informațiile publicate într-un articol al EURACTIV.hr privind opoziția față de eliminarea Fidesz din rândul familiei popularilor europeni. „PPE este un partid mare, iar partidele mari trebuie să accepte diferențele. Nu este o problemă legată de posterele cu Jean-Claude Juncker din Ungaria, ci e vorba de diferențe substanțiale în rândul PPE privind politica de migrație”. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Demisie: Ministrul pentru Dezvoltare Regională și Fonduri Europene Gabrijela Žalac și-a depus demisia, dar premierul Andrej Plenković i-a refuzat-o. Ministrul a lovit o fetiță în timp ce conducea o mașină fără permis valabil, dar premierul a considerat că lipsa unui permis valabil a fost „o omisiune”, iar ministrul a plătit deja pentru contravenție. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Negocieri cu UEE: Ministrul sârb al comerțului Rasim Ljajić va vizita Moscova pentru a discuta cu Veronika Nikishina, omoloaga sa din Uniunea Economică Euroasiatică despre semnarea tratatului comercial. Până acum, negocierile au fost blocate de cotele pentru exporturile de țigări, anumite tipuri de brânză și coniac. UEE este compusă din Rusia, Belarus, Kazakhstan, Armenia și Kirghistan, iar valoarea schimburilor comerciale dintre Serbia și aceste țări este de 2,8 miliarde de dolari, din care 90% cu Rusia. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)