Un terminal de gaze din estul Austriei a fost avariat marți dimineață de o explozie, care s-a soldat cu un mort și mai mulți răniți. Tranzitul gazelor naturale spre țările vecine a fost afectat.

Terminalul de gaze de la Baumgarten este operat de compania austriacă Gas Connect, o subsidiară a OMV, proprietarul OMV Petrom, și este principalul centru de distribuție în Austria pentru gazul natural venit din Rusia și Norvegia.

Instalația are o capacitate anuală de 40 de miliarde de metri cubi, și acoperă circa 10% din cererea de gaze naturale a Europei, potrivit Agerpres.

De altfel, Italia a declarat starea de urgență, după ce livrările din Rusia via Austria au fost întrerupte după explozia la terminal, unul din principalele hub-uri de gaz din Europa Centrală, care deservește în special nordul Italiei și sudul Germaniei.

Potrivit News.ro, veștile despre explozie au urcat brusc preţul gazelor în Europa, iar în Marea Britanie nivelul acestuia a crescut cu 23% miercuri, până la cel mai mare nivel din 2013. Şocul este resimţit dur, în contextul ninsorilor căzute în ultimele zile în Europa de Vest, în condițiile în care cele mai multe state fac ultimele pregătiri pentru sezonul de iarnă.