Căutarea indigenistului și angajat al Funai (Fundația Națională a Indienilor), Bruno Pereira, și a ziaristului britanic Dom Phillips a confirmat cele mai crunte suspiciuni cu privire la dispariția celor doi, care navigau pe 5 iunie prin Valea Javari.

Potrivit familiei lui Dom și diplomaților britanici, trupurile celor doi au fost găsite fără viață în pădure. Poliția Federală (PF) a negat informația, însă autoritățile au descoperit documente, haine și obiecte personale în apropierea locuinței principalului suspect cu privire la dispariție, care rămâne în arest, potrivit unui editorial O Globo.

Confruntat cu repercusiunile internaționale, guvernul federal a mobilizat Marina, Armata, Forța Națională, Poliția Federală și Funai pentru căutări. Președintele Jair Bolsonaro chiar a menționat acest fapt în discursul său de la Summit-ul Americilor. Din păcate, faptele nu-l absolvă de responsabilitate, deoarece a amplificat conflictele într-o regiune marcată de dispute pentru pământ, de defrișări, de minerit și de pescuit ilegal. Creșterea devastării pădurilor în această guvernare este dovedită de toate studiile științifice.

În campania electorală, Bolsonaro susținea că va interveni în cadrul Ibama (Institutul Brazilian pentru Mediu) și al ICMBio (Institutul Chico Mendes pentru Prezervarea Biodiversității) pentru a termina cu ceea ce el a numit drept "industria amenzilor", văzută ca o amenințare la adresa "întreprinzătorilor" – cei care defrișează pentru a extrage lemn ilegal, apoi incendiază pădurea pentru a o transforma în pășune și otrăvesc râurile cu mercurul folosit în mineritul ilegal.

La [Palatul] Planalto (sediul președinției Braziliei; n. trad.), Bolsonaro a primit ajutorul neprețuit al ministrului de atunci Ricardo Salles, pentru desființarea structurilor de control și pedepsire a tăietorilor de lemne și minerilor. Numai în 2020 au fost 41 de cazuri de îndepărtare și pensionare a unor funcționari din organismele de mediu, potrivit Inspectoratului General al Uniunii (CGU). A existat un număr record de procese administrative disciplinare inițiate pentru a exercita presiuni asupra inspecțiilor: până în luna septembrie, 123 erau în curs la Ibama, cel mai mare număr din ultimii 20 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG) au constatat o scădere cu 93% a amenzilor plătite în primii doi ani de mandat ai lui Bolsonaro, comparativ cu media anterioară. Acest lucru se reflectă în impunitatea care a făcut din Amazonia un teren primitor pentru crima organizată. Având în vedere toleranța statului, facțiunile infracționale au început să acționeze în regiune — unde există o rută de trafic intens — de parcă s-ar fi aflat într-o favela de la Rio.

Deși Bolsonaro a încercat să nege devastarea, sateliții au continuat să o înregistreze. În primul trimestru, Amazonia a pierdut 941 km2 de acoperire vegetală, doborând recordul de 797 km2 din primele trei luni ale anului 2020. Pentru a avea o idee asupra conivenței guvernului cu crima organizată, este suficient să menționăm că PF a făcut o captură de 43.700 de bușteni, cea mai mare din istorie. Salles, încă ministru, a ieșit în apărarea responsabililor, s-a ciocnit cu superintendentul PF din statul Amazonas, iar rezultatul cazului a fost îndepărtarea inacceptabilă a acestuia din funcție.

Oamenii de știință susțin că defrișarea se apropie de punctul din care pădurea nu se va mai putea regenera și se tem de savanizarea Amazoniei. Bolsonaro este atacat în interiorul și în afara Braziliei. Despre Bruno și Dom, el a afirmat că probabil "le-au făcut ceva rău". Desigur. Având în vedere neglijența statului, cel mai periculos animal din Amazonia și de pe râurile sale astăzi sunt criminalii. Iată o altă sechelă a managementului anti-mediu al guvernului.

Sursa: RADOR