Premierul finlandez, Antti Rinne, a demisionat marți în urma disputelor apărute în coaliția de guvernare din cauza unei greve a poștașilor.

Rinne i-a înaintat demisia președintelui Sauli Niinisto, care i-a cerut să asigure interimatul până săptămâna viitoare când Parlamentul ar urma să numească un nou premier, scrie EurActiv.com. Coaliția guvernamentală de la Helsinki este formată din cinci partide, printre care social-democrații lui Rinne și Partidul de Centru, cel care a declanșat această demisie prin retragerea încrederii față de Antti Rinne. 

Totul a pornit de la o grevă de două săptămâni a poștașilor. Greva - un fenomen rar în Finlanda - a fost declanșată de compania poștală de stat, dar s-a extins luna trecută până la compania aeriană FinnAir. Nemulțumirile angajaților au fost rezolvate, nu și neînțelegerile apărute în coaliție. Partidul de Centru nu dorește alegeri anticipate, sondajele arătând că ar pierde mandate în fața naționaliștilor. La alegerile din aprilie, formațiunea naționalistă Adevărații finlandezi s-a clasat pe poziția a doua, după PSD. partid condus de Antti Rinne. 

Favorită pentru preluarea funcție de premier este Sanna Marin. În prezent ministru al transporturilor, Sanna Marin s-a întors astăzi la Helsinki de la Bruxelles, unde ar fi trebuit să prezideze Consiliul Transporturi, Telecomunicații și Energie, Finlanda asigurând Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.