Controversele juridice complică și mai tare procesul de ieșire din Uniunea Europeană a Marii Britanii.

Cea mai înaltă instanță de apel din Scoția a considerat miercuri ilegală decizia prim-ministrului britanic Boris Johnson de a suspenda parlamentul pentru o perioadă de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, transmite Agerpres.

Suspendarea parlamentului este considerată de adversarii măsurii drept o încercare a Guvernului de a bloca orice tentativă a deputaților britanici de a împiedica ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord de retragere.

Parlamentul ar reveni în activitate cu două săptămâni înainte de data prevăzută a Brexit, 31 octombrie. 

Boris Johnson a spus că Parlamentul va avea destul timp să dezbată Brexit în cele două săptămâni, dar mulți deputați au forțat adoptarea unei legi care cere premierului să ceară UE amânarea Brexit dacă nu va ajunge la un acord cu europenii.

Lupta nu s-a dus doar în Parlament, ci și în justiție. Un complet de trei judecători ai Curții de apel din Edinburgh a dat câștig de cauză unui grup transpartinic de politicieni care a contestat decizia premierului.

Instanța din Scoția a apreciat că aceasta are „ca scop să împiedice activitatea parlamentului”.

Verdictul de marți constituie prima victorie în justiție a opozanților „prorogării” Parlamentului, după ce o altă instanță, Înalta Curte de la Londra, a respins vineri o cerere similară.

Chiar și așa, decizia curții din Edinburgh nu are efect imediat, iar Parlamentul rămâne suspendat.

Cazul se va muta la 17 septembrie la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță de justiție din Marea Britanie. „Suntem dezamăgiți de decizia de astăzi și vom face apel pe lângă Curtea Supremă”, a anunțat guvernul de la Londra într-un comunicat.