O monitorizare va testa starea de sănătate a 15 păduri din lume

Pentru a afla starea sănătății și reacțiile la schimbările climatice a celor mai îndepărtate păduri de pe planetă, Fundația Edmund Mach din San Michele all'Adige, din regiunea Trentino, va testa în 15 site-uri din întreaga lume un nou instrument.
Acesta se bazează pe tehnologia 'Internet of Things' și e capabil să funcționeze autonom și să ofere informații în timp real despre creșterea, densitatea copacilor, îngălbenirea frunzelor și stresul hidric al plantelor forestiere, relatează Ansa.
Activitatea va implica păduri din Canada până în China, din Ecuador până în Tanzania, din Argentina până în Australia, trecând prin Trentino (Cembra), și face parte din proiectul Remotrees, al cărui coordonator este FEM, finanțat prin programul Horizon Europe.
La proiect mai contribuie alți șase parteneri, așa cum precizează FEM într-o notă: Nature 4.0 (Italia), Deutsche GeoForschungsZentrum și Philipps-Universität Marburg (Germania), Eolab (Spania), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (România) și CNR.
Combinarea datelor obținute cu ''Remotrees'' cu cele ale imaginilor satelitare va face posibilă îmbunătățirea modelelor de calcul pentru cartografierea stării pădurilor, favorizând o gestionare mai durabilă și maximizând captarea carbonului.
Loris Vescovo, cercetător la Unitatea de Ecologie Forestieră Fem și coordonatorul proiectului, explică că ''mulțumită noilor tehnologii, vom crea un instrument care va servi la colectarea datelor de mare interes atât pentru lumea cercetării forestiere, cât și pentru Agenția Spațială Europeană. și NASA, care caută rețele permanente pentru a-și valida și interpreta imaginile din satelit''.
Din cauza schimbărilor climatice, multe păduri, inclusiv în Trentino, se confruntă cu fenomene de stres și degradare care trebuie monitorizate.
Sursa: RADOR
Comentarii