O scrisoare deschisă în susținerea opozantului rus Aleksei Navalnîi, adresată președintelui rus, Vladimir Putin, a fost semnată de aproximativ 300 de medici ruși în mai puțin de o zi.

Ei cer să se înceteze agresiunea, abuzul, comise la adresa politicianului rus. Pe 10 ianuarie, la mai puțin de o zi de la publicarea unei scrisori deschise adresată către președintele rus Vladimir Putin în sprijinul politicianului de opoziție Aleksei Navalnîi, aproximativ 300 de medici ruși au semnat această scrisoare, scrie Meduza.

"Nu putem și nu avem dreptul să privim cu calm provocarea deliberată și prejudiciul adus la adresa sănătății politicianului Aleksei Navalnîi, care au loc în colonia corecțională nr. 6 a Serviciului Federal al Penitenciarelor din regiunea Vladimir", se menționează în scrisoare.

Autorii săi și medicii care au semnat-o își exprimă "îngrijorarea lor extraordinară față de viața și sănătatea" lui Navalnîi.

"Cerem încetarea abuzului comis la adresa lui Aleksei Navalnîi, cerem încetarea trimiterii lui Aleksei la carceră, cerem ca medicii civili să fie lăsați să-l vadă și, dacă există probe, să fie internat într-un spital civil pentru o perioadă de examinare și de tratament", au susținut autorii scrisorii, care au cerut respectarea legii cu privire la protecția sănătății și respectarea a Constituției Federației Ruse, al cărui garant este președintele Rusiei.

Medicii care sunt dispuși să semneze apelul pot lăsa comentarii sub postarea lui Aleksandr Vaniukov.

Scrisoarea a fost postată pe Facebook de medicul Aleksandr Vaniukov, care i-a îndemnat pe reprezentanții comunității medicale din Rusia să se alăture apelului. Aleksei Navalnîi, cel mai important politician al opoziției din Rusia, se află în detenție de doi ani. În timpul detenției sale în colonie, el a fost deja trimis într-o celulă de carceră de zece ori.

Potrivit avocatului său Vadim Kobzev, politicianul se află la carceră "cu febră, tuse și frisoane".

Navalnîi a fost reținut și plasat în arest la centrul de detenție IK-6 din regiunea Vladimir. Aceasta este o colonie cu regim strict, unde, după cum au scris jurnaliștii, în repetate rânduri, tortura este folosită împotriva deținuților.

Sursa: RADOR