Până de curând, era îndoielnic dacă din partea Chinei exista un interes privind încheierea rapidă a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, fragilitatea rusă îl determină pe Putin să-și reitereze disponibilitatea pentru un acord de pace în Ucraina.

În termeni globali, este puțin probabilă o schimbare de poziție a Chinei față de Rusia. Pe de o parte, menține sprijinul acordat Rusiei pentru ca aceasta să nu devină prea fragilă, în timp ce beneficiază de aprovizionarea avantajoasă cu bunuri (energetice, metale critice, agroalimentare) și tehnologie avansată, relatează Diario de Noticias.

Pe de altă parte, China menține o relație bună cu o parte însemnată a țărilor occidentale care îi permite accesul pe piețe bogate și la tehnologie avansată, evitând în același timp sancțiunile financiare. Pe parcurs, își întărește puterea soft în rândul țărilor în curs de dezvoltare, ca potențial factor de pace în conflictele internaționale.

Pe măsură ce dependența Rusiei față de China s-a adâncit inevitabil, s-a deschis spațiu pentru ca alte îngrijorări chineze să fie puse în ecuație. În această lumină trebuie analizate declarațiile făcute de oficialii chinezi înainte și cu ocazia recentei vizite la Beijing a "lao pengyou" (vechiul prieten) Putin.

Cu o lună înainte de vizită, un articol publicat de Feng Yujun, profesor la Universitatea de la Beijing, în "The Economist", al cărui titlu este lămuritor, merită menționat: Rusia va pierde cu siguranță în Ucraina. Este greu de crezut că un astfel de articol a fost publicat fără acordul expres al guvernului chinez și este probabil să fi fost făcut la cerere.

Conform afirmațiilor lui Feng Yujun, "observatorii ageri remarcă faptul că atitudinea Chinei față de Rusia a trecut de la poziția 'fără limite' de la începutul anului 2022, înainte de război, la principiile tradiționale de 'nealiniere, non-confruntare și nedirecționare a unor terți'".

Și adaugă că „nimeni nu ar trebui să se îndoiască de dorința Chinei de a pune capăt acestui război crud prin negocieri". Această dorință, spune Feng, "demonstrează că în calitate de țări China și Rusia sunt foarte diferite. Rusia încearcă să răstoarne ordinea internațională și regională existentă prin război, în timp ce China vrea să rezolve disputele în mod pașnic".

Vizita lui Putin la Beijing a permis liderilor Chinei și Rusiei să arate un front unit și să semneze mai multe acorduri de cooperare. Dar este extrem de important să acordăm atenție unei "întâlniri restrânse" la Zhongnanhai (noul Oraș Interzis, la Beijing) între Xi și Putin "în timpul căreia au avut schimburi aprofundate pe probleme strategice de interes comun”, după cum scrie într-un comunicat al agenției de stat Xinhua, postat pe site-ul guvernului chinez.

În această "întâlnire restrânsă" Xinhua menționează că "Xi a declarat susținerea de către China a convocării unei conferințe internaționale de pace recunoscute de Rusia și de Ucraina într-un moment potrivit, cu participare egală și cu discutarea corectă a tuturor opțiunilor, astfel încât să se exercite presiuni pentru o soluționare politică rapidă pentru problema Ucrainei", "China fiind pregătită să continue să joace un rol constructiv în acest sens".

Avertismentul constant cuprins în articolul scris de Feng Yujun și cererea pentru "o soluție politică rapidă pentru problema Ucrainei" constituie o evoluție a poziției chineze pe care Europa ar trebui să o adopte pentru a promova în mod activ negocieri realiste, adică cu ambele părți.

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA